Društvo, kultura, umitnost

Završen projekat „Da nam bude i lepo i lipo“ gakovačke OŠ i BMC iz Sombora

Lepo i lipo novo prijateljstvo

Izvor: Bunjevački media centar - Sombor   Ponediljak, 14.05.2018.


U prostorijama Bunjevačkog media centra u Somboru održana je završna, četvrta radionica projekta OŠ „Laza Kostić“ iz Gakova pod imenom „Da nam bude i lepo i lipo“.

Ova radionica je imala za cilj bliže upoznavanje sa tradicionalnom bunjevačkom umitnošću – slamarstvom.

DSC03740

Slamarski učitelj, Stipan Budimčević je održo prigodno predavanje a potom i radionicu na kojoj se većina mališana po prvi put susrila sa slamom i mogućnosti da se od vakog materjala mož što god lipo opravit.

Nakon četri radionice iz različiti oblasti, cigurna sam da smo se svi pobliže upoznali sa bunjevačkom nacionalnom zajednicom, da su nastala nova prijateljstva al i to da je ovaj projekat početak jedne duže i lipe saradnje bunjevačkog udruženja i naše škule. Moram istać i to da je slamarstvo na sve nas ostavilo posebno lip utisak a da su dica neverovatno zainteresovana za ovaj vid umitnosti“ - kazala je Dragica Todorčević, učiteljica iz Gakova.

DSC03737

Smatram da smo uspili da, u granicama svoji mogućnosti, maksimalno približimo i na prihvatljiv a i zanimljiv način za dicu, upoznamo naše nove prijatelje sa svim onim što je pripoznatljivost Bunjevaca!” - objasnila je Stanislava Lutkić, pridsidnica Bunjevačkog media centra u Somboru.

DSC03734

Da je i ova radionica, ko i prithodne tri, odlično prihvaćena od strane osnovaca, govore i prvi slamarski radovi koje su osnovci iz Gakova, nuz veliko strpljenje i pomoć učitelja i domaćina, brižljivo i sa puno interesovanja i truda opravili za samo jedan blok časova i druženja sa slamom.

Razumivanje različitosti i prihvatanje kulture drugi naroda i sticanje novi prijateljstava i saznanja među mladima osovne su karakteristike projekta “Da nam bude i lepo i lipo!” podržanog od strane Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada.

R. P.


Galerija fotografija

 

 

Nastavak sanacije Katedrale Svete Terezije Avilske

Izvor: Bunjevački media centar   Petak, 11.05.2018.


20180510 103146

Nakon nikoliko pokušaja da se pukotina na Katedrali Svete Terezije Avilske sanira, iz ove crkve ističu da se do februara ove godine radilo na intenzivnom traženju najboljeg rišenja kako da se prebrodi problem star koliko i sama građevina.

Nakon što smo se odlučili za izvođača radova preko Mađarskog nacionalnog vijeća, odluka je bila da to bude tehnika uz pomoć veštačke smole na bazi poli-uretana. Radovi su otpočeli 26. marta, a okončaće se 26. juna ove godine. Izvođač radova je jedan konzorcijum koji predvodi Yu mol, a tu su još ABA Inovator, takođe iz Subotice, i Komarna iz Slovačke.“ – kazao je Mirko Štefković, sekretar Biskupije.

Petar Santrač, projektant obavlja nadzor ovi radova.

U nastavku priloga poslušajte zvučni zapis sa organizovane press konferencije održane u zgradi Biskupije u četvrtak, 10. maja:

 

K.S.


Galerija fotografija

 

 

Održana dičija radionica „Čarolija maski”

Izvor: Bunjevački media centar   Petak, 04.05.2018.


Bunjevački omladinski centar i UG „Bunjevačka kasina“ održali su u četvrtak, 3. maja, radionicu za dicu pod nazivom „Čarolija maski“, u prostorijama „Studia M” Gaudeamusa u Subotici.

20180503 181302

Tema održavanja ove dičije radionice bila je vezana za izradu dičiji maski od razni materijala.

Cilj ove radionice je učešće dice u manifestaciji „Noć muzeja“, di će imat prilike izložit svoje radove u okviru programa KUD „Bunjevka“, koji će bit održan 19. maja.

U ovoj radionici učestvovala su dica OŠ „Sveti Sava“ iz Subotice sa učiteljicom Mirjanom Lončarević.

T. B.


Video prilog: Bunjevački media centar

 


Galerija fotografija

 

 
Još članaka...