ODRŽANA ČONOPLJANSKA BUNJEVAČKA DUŽIJANCA

 


ODRŽANA ČONOPLJANSKA BUNJEVAČKA DUŽIJANCA

│ Izvor: BMC │ Nedilja, 07.08.2022. │


 

U organizaciji BKC Sombor–Čonoplja po prvi put je organizovana dužijanca koja se po sedmi put organizuje ko Čonopljanska bunjevačka Dužijanca u nedilju, 07. avgusta, u Čonoplji u povodu obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni paznika „Dana Dužijance 2022“, di je tim povodom služena Sveta misa Zafalnica u crkvi Svi Sveti u Čonoplji.

IMG 9191

Blagoslovljen kruv od novog žita, vinac i krunu nosili su bandašica i bandaš čonopljanske Dužijance – Sara Stričević i Bojan Fratrić.

Svetu misu – Zafalnicu na kojoj se blagosilja kruna od žita i kruv od novog brašna, pridvodio je velečasni Laslo Hajdu. Bandašica i bandaš poneli su posvećen kruv i krunu i svečano ga pridali podpridsidniku BNS gosp. Nikoli Babiću.

IMG 9134

Posli svečane mise povorka sa bandašom i bandašicom sa fijakerima je prošla kroz centar Čonoplje, di je isprid crkve Svi Sveti održan kratak kulturno-umitnički program di je odigran splet bunjevački igara KUDŽ „Bratstva“ iz Subatice, a gospodin Antun Petrović je pročito kratak tekst vezan za žetvene običaje kod Bunjevaca.

IMG 9278

Svečanost „Čonopljanske bunjevačke Dužijance” uveličali su podpridsidnik BNS Nikola Babić, pridsidnik IO NSBNM Branko Pokornić, odbornik Varoši Subatice Dragan Kopunović, direktor Bunjevačkog media centra, Mirko Bajić, pridstavnici bunjevački udruženja i brojni gosti iz Subatice, Bajmaka, Čonoplje, Lemeša, Sombora i okolni mista.

T. B.

 

 


FOTOGRAFIJE


 

 

 

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MARIJE FEHER „PISME MOJE DUŠE“ U SOMBORU

 


ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MARIJE FEHER „PISME MOJE DUŠE“ U SOMBORU

│ Izvor: BMC │ Nedilja, 07.08.2022. │


 

U organizaciji Bunjevačkog media centra iz Subatice u subotu, 6. avgusta, organizovana je promocija knjige bunjevačke pisnikinje Marije Feher pod nazivom „Pisme moje duše“ u svečanoj sali Varoške kuće u Somboru. U svečnom programu pridstavljanja knjige učestvovali su glumica Ljiljana Markovinović, recitatori: Martina Marton, Sara Stičević, Teodora Jozić i Anja Knežević koji su čitali pisme autorke. Med prisutnim zvanicama bili su: direktor NIU BIC–a Boris Bajić, direktor Bunjevačkog media centra iz Subatice, Mirko Bajić ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja ko i ljubitelji pisane riči. Promociju ove knjige pratila je i izložba slika Jenea Višinka poznatog somborskog slikara koji je bio ilustrator slika koje su ušle u zbirku pisama ove nove knjige.

IMG-670c1dd9e6af387accab63f6f9f4cf58-V

Marija Feher je rođena 1946. godine u Nenadiću, a danas živi u Čonoplji. Inspirisana salašima, običajima i bunjevačkom tradicijom, devedeseti godina prošlog vika napisala je svoje prve stihove. Osnivanjem kulturno-umitničkog društva Bunjevačka grana u Čonoplji, za potribe nigovanja bunjevački običaja, počinje pisat i prve prozne tekstove u vidu igrokaza i šaljivi skečeva. Njene pisme čitane su i objavljivane u štampanim crkvenim izdanjima ko što je „Zvonik“ i u nikoliko tematski zbirki somborski kulturno umitnički društava.

Salaši ko neprisušna inspiracija, zauvik su ušli u Marijine stihove. Kroz pisme Marija se prisića lipote ditinjstva i odrastanja na salašu, običaja i adeta za Uskrs, Božić, prela, dužijance…

IMG-f9649594f77435460fdcfd876bbe4fd8-V

U njezinim igrokazima i manjim pozorišnim komadima, sačuvani su duh i tradicija vrimena i bunjevački običaja, kroz koje je oslikavala svakodnevni život bunjevačke čeljadi i salaša. Često je sa puno ljubavi i priznatog talenta zaigrala u svojim pozorišnim komadima a njene uloge redovno su pofaljene i nagrađene na nivou amaterizma.

Marijini stihovi i prozni tekstovi pisani su isključivo na bunjevačkoj ikavici, čime je naročito doprinela očuvanju bunjevačkog nacionalnog identiteta. Ko svaka prava majka u srcu sa svojom dicom i unučadima dokazala se i u stvaranju dičije poezije. Nekolicina njezini dičiji pisama štampane su u zbirki Tandrčak i njegovo blago, a jedna od pisama dobila je misto i u udžbeniku bunjevačkog jezika.

Poezija inspirisana virom i duhovnošću a motivisana obilužavanjem tradicionalni virski običaja u Čonoplji i okolnim salašima, takođe je našla svoje misto med Marijinim pismama.

IMG-e93414c73d63474388d0a09360637626-V

O poeziji Marije Feher divanio je Milan Stepanović recenzent ove knjige ko i sama autorka koja je pročitala par svoji pisama. U kulturno-umitničkom dilu programa nastupili su vokalna solistkinja Tamara Babić uz klavirsku pratnju Gordana Papića sa repertoarom pisama koje su vezane za Sombor varoš a koje su ujedno i bile inspiracija za pisanje poezije Marije Feher. Na kraju programa nastupili su sa spletom bunjevački igara GKUD Sombor.

T. B.

 

 


FOTOGRAFIJE


 

 

 

LITNJI RASPUST JE IDEALNA PRILIKA DA DICA RAZVIJAJU SVOJU KREATIVNOST

 


LITNJI RASPUST JE IDEALNA PRILIKA DA DICA RAZVIJAJU SVOJU KREATIVNOST

│ Izvor: BMC │ Nedilja, 07.08.2022. │


 

Kako je litnji raspust idealna prilika da dica rade nešto što možda ne mogu tokom škulske godine kada imaju više obaveza, u Bunjevačkom kulturnom centru „Bajmok” su rešili da pokrenu multikulturalnu dičiju kreativnu likovnu radionicu u tehniki slame. Nakon prikida zbog korona epidemije, ovaj litnji raspust je dono priliku da se dica ovim povodom u Osnovnoj škuli „Vuk Karadžić” okupe četvrti put.

IMG 8754

Dica se prvo upoznaju sa vrstama žitarica, pa sa slamom, zatim uče kako se ona obrađuje, kako se priprema, plete, kako se čuva. Kada to savladaju, onda se pristupa pravljenju slika i predmeta od slame. Ovo je jedan interesantan materijal, ne samo što je prirodni, nego se može naći u jednom sjajnom spektru boja, i onda kada se to lipo složi, rezultati su fantastični – divani Branko Pokornić, pridsidnik BKC „Bajmok”.

IMG 8769

Radionicu vodi Stipan Budimčević, poznati slamar iz Svetozara Miletića. On se trudi da paralelno uči osnovama one koji su došli prvi put, ali i da radi nešto zahtevnije procese sa onima koji dolaze od ranije.

N. S.

 

 


FOTOGRAFIJE