Visti

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 20.05.2019. │

KUD „Bunjevka“ u „Noći muzeja“

IMG 4065

Kulturno-umitničko društvo „Bunjevka“ je i ove godine uzelo učešće u tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji „Noći muzeja“, a u ovom KUD-u su ovu manifestaciju pripravili zajedno sa „Panel konferencijom“.

IMG 3887

Okupljeni u UK „Etno kuća Kuntić“ uživali su u više segmenata u okviru večeri „Otvorena vrata Bunjevke“. Prvo je otvorena etno-izložba – Narodna nošnja bački Bunjevaca „Oglavlja“, zatim izložba na otvorenom „U čast slave i slobode“, dičija modna revija „Budi moderan, a svoj“, a nuz prijatelje iz KUDŽ „Bratstvo“ i veče bunjevački pisama i igara „Kolo“.

IMG 3998

Prisutne je pozdravila Kata Kuntić, pridsidnica KUD „Bunjevka“, a manifestaciju je svečano otvorila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM.

N. S.


Video prilozi: BMC


Galerija fotografija

 
 

│ Izvor: BMC │ Petak, 17.05.2019. │

Bunjevački nacionalni savit poklonio nova štampana izdanja Bunjevačkoj matici

IMG 2727

U četvrtak, 16. maja, pridsidnica BNS dr Suzana Kujundžić Ostojić je poklonila nova štampana izdanja Bunjevačkog nacionalnog savita i UK „Centar za kulturu Bunjevaca” biblioteki Bunjevačke matice, med kojima se nalazi i novo izdanje Ričnika bački Bunjevaca, Gramatički i pravopisni priručnik za bunjevački jezik, studija o Bunjevcima pod nazivom „Na prilomu vikova” i knjiga Ane Vojnić Kortmiš „Kadgod”.

IMG 2728IMG 2729

- Radujemo se što smo u mogućnosti da oplemenimo biblioteku Bunjevačke matice sa našim novim izdanjima i nadamo se da će se ona koristit u svrhu još boljeg upoznavanja kako istorije tako i pisničkog stvaralaštva kod Bunjevaca – kazala je dr Suzana kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS.

IMG 2735 

Bunjevačka matica u narednom periodu će radit na ozbiljnijem razvoju bibliotekačke dilanosti jel posiduje ozbiljan knjižni fond na bunjevačkoj ikavici.

- Ova nova četri štampana izdanja na bunjevačkoj ikavici će oplemet knjižni fond biblioteke Bunjevačke matice koja je u projektu indeksacije knjiga i formiranje biblioteke na najsavrimeniji način ko i katalogizacija svi izdanja uz pomoć stručnog osoblja Gradske biblioteke u Subotici – kazo je Veljko Vojnić, pridsidnik Bunjevačke matice.

T.B.

 
 

│Izvor: SBB │ Utorak, 14.05.2019.│

Saopštenje

 

02 Dokument 1Na današnji dan pre 74 godine, od strane tadašnje vlasti - Glavnog Narodno Oslobodilačkog Odbora za Vojvodinu (GNOOV), donet je dekret – Naredba, kojom se svi Bunjevci bez obzira na lično izjašnjenje imaju smatrati Hrvatima.

Ova Naredba je nasilno sprovedena i primenjivana u bivšoj državi Jugoslaviji.

Danas, u Republici Srbiji, Bunjevci imaju pravo na sopstveni identitet, ali se Naredba u svakodnevnom životu i danas neformalno primenjuje, a da to u praksi niko zvanično ne osporava.

Takvih primera je mnogo, a i pored zahteva upućenog Skupštini APV da se taj akt proglasi aktom asimilacije i zvanično konstatuje njegova ništavnost, to do danas nije učinjeno.

Zahtevamo da se dekret – Naredba Glavnog Narodno Oslobodilačkog Odbora za Vojvodinu, da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, razmotri na Skupštini APV, oceni kao akt nasilne asimilacije i konstatuje njegova ništavnost, kako danas, i ubuduće, niko Bunjevcima ne bi mogao osporavati identitet, bez posledica.

Pridsidnik SBB

Mirko Bajić

 
 
Još članaka...