Visti

UG "Bunjevci Ljutovo"

Ljutovčani proslavili Svetu Anu

Izvor: Bunjevački Media Centar       Četvrtak, 27.07.2017.

Udruženje građana “Bunjevci Ljutovo” iz Ljutova, organizovali su 26. jula u Domu kulture u Ljutovu igranku povodom sveca Svete Ane.

Organizaciju ove igranke su potpomogli invalidski penzioneri iz Ljutova i penzioneri Bajmaka. Jedna od ovaki igranki bila je organizovana i na svetac Svetog Antuna.

IMG 20170726 215142

Ono što organizatori imaju u planu je da ove igranke prirastu u tradiciju i da se svake godine održavaje na ove svece. Ulaz na ovu igranku je bio dobrovoljni prilog, a svakoj Ani je poklonjen prigodan poklon u povodu imendana ko znak pažnje.

IMG 20170726 212353 1CSIMG 20170726 215241

- U narednom periodu nam je u planu da pravimo igranku za proštenje u Ljutovu, potom 6. oktobra ćemo organizovat “Siroti bal” i pozivamo sve one koji nikada nisu imali prilike bit na ovakom balu da dođu i lipo se provedu. A za kraj godine ćemo organizovat manifestaciju za Mikulaša i doček Nove godine – kazo nam je Petar Ivković, pridsidnik UG “Bunjevci Ljutovo” iz Ljutova.

Pored organizatora ove igranke bili su prisutni i gosti iz Hajdukova, Palića, Kelebije, Đurđina, Mišićeva, Bajmoka, Tavankuta i Subotice koji su se lipo proveli do sitni sati uz veselu atmosferu.

T.B.

 

 

Druženje s najmlađim učesnicima čonopljanske Dužijance

Čonopljanska litnja radionica za najmlađe

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor       Četvrtak, 27.07.2017.

U organizaciji Regionalne kancelarije Bunjevačkog nacionalnog savita u Somboru, u Čonoplji je, u prilipom ambijentu etno parka „Stari ribnjak“ , 25. jula održana radionica i druženje sa mladima, učesnicima čonopljanske Dužijance.

radionica 06 

Mladima je, u znak zafalnosti za učešće u završnoj žetelačkoj svečanosti, Ružica Parčetić, isprid Regionalne kancelarije NSBNM u Somboru, uručila štampana izdanja na bunjevačkom. Desetak mališana je s posebnim interesovanjom po prvi put imalo priliku da se upozna s tekstovima, igrokazima i pismicama na bunjevačkom, ko i bojankama naminjenima dici koja izučavaje bunjevački.

Tokom druženja i divana s najmlađima o njevim interesovanjima, primetno je solidno poznavanje bunjevačke ikavice, običaja i tradicije o kojoj su štogod više učili od svoji stariji. Naročitu pažnju najmlađi privukle su bojanke odnosno razne interaktivne igrice koje je pripravila Stanislava Lutkić iz Bunjevačkog media centra.

radionica 10

Učešće u radionici, s posebnim osvrtom na slamarsku umitnost, uzo je i slamarski učitelj Stipan Budimčević. Bila je to prilika da se čuje kako se pripravljaju slamarska znamenja za Dužijancu.           

Radionici su prisustvovali i stariji, roditelji dice koje su naročito zainteresovala praktična objašnjenja na temu tradicionalne umitnosti slamarenja.

Druženje i radionicu su ovikovičile fotografije ali i crteži i literarni radovi mladi učesnika. Čonopljani su, ovom prilikom, iskazali svoju želju i volju da se druženja nastave. Lito će, kako većina kaže, provest u svojim familijama a naročitu radost ovoj družini pričinjava ovogodišnje učešće u čak tri Dužijance – u Čonoplji, Lemešu i na Dan nacionalnog praznika – u Subotici.

R.P.

 

 

UG „Bunjevačko kolo“ Sombor

Somborska bunjevačka Dužionica 2017

Izvor: Bunjevački Media Centar - Sombor       Ponediljak, 24.07.2017.

   Po 17. put od reosnivanja udruženja, UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora, pripravilo je proslavu završne žetelačke svečanosti, „Somborsku bunjevačku Dužionicu 2017“.

40 

   Paradno, s konjanicima na čelu svečanog defilea, varoškim vincima se uputila kolona s priko dvadeset fijakera s risarima i mladima u svečanim bunjevačkim nošnjama koji su se zajedno s gostima, uputili ka župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

   Svetu misu – Zafalnicu na kojoj se blagosilja kruna od žita i kruv od novog brašna, pridvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar sa somborskim sveštenstvom. Bandašica i bandaš, Aleksandra Bajkin i Srđan Mijić, poneli su posvećen kruv do varoške županije di je pridan pridsidniku Skupštine somborske varoši, prim dr Zoranu Parčetiću.

32

   Svečanost somborske Dužionice uveličali su brojni gosti iz Republike i Pokrajine: Aleksandar Martinović, narodni poslanik i šef poslaničke grupe SNS, Milan Kovačević, zaminik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, Ljibuška Lakatoš, republička poslanica i članica odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Svečanost je dolaskom uveličala pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić, potpridsidnik NSBNM Nikola Babić, pridstavnici Bunjevačke Matice, pridstavnici BKC "Subotica", BKC "Lemeški Bunjevci", familija Jozić iz Čonoplje, pridstavnici Bunjevaca iz Mađarske i KUD „Čiče“ iz Republike Hrvatske.

   U ime organizatora goste su pozdravili pridsidnik UG "Bunjevačko kolo", Dejan Parčetić i pridsidnik organizacionog odbora Dužionice, prim dr Vlado Babić, narodni poslanik.

U organizaciji programa 17. Somborske bunjevačke Dužionice učestvovalo je i Gradsko kulturno-umitničko društvo Ravangrad.

Tokom svečanosti goste su pismom i svirkom zabavili somborski tamburaši a svečanost je završena narodnim veseljom u restoranu varoškog hotela.

R.P.

 

 
Još članaka...