Đuvr


│ Subota, 20.04.2024. │

„ĐUVR”


 

Njujork ima Metropoliten, Sankt Peterburg Ermitaž, London ima Britanski muzej, Pariz Luvr, a Osnovna škula „Đuro Salaj" sad ima „Đuvr". U tom muzeju učenici i nastavnici ove škule postavili su prvu izložbu pod nazivom „Knjiga u vrimenu – vrime u knjigi".

Izložba prikaziva istorijat knjige, razvoj knjige, od glineni tablica do savrimenog doba – tablet računara, kindl uređaja, audio-zapisa... Sa ciljom da se dici prinesu znanje o prošlosti, u saradničku nastavu uključio se velik broj nastavnog i nenastavnog osoblja, roditelja, majka i dida, učenika, članova kulturno-umitnički društava i prijatelja škule.

Djuvr 01Djuvr 02

Đaci su na ovom „putovanju" sticali znanja o tragovima prošlosti, mistima di se oni čuvaje, razvijali odgovoran odnos prema kulturnom nasliđu i uviđali značaj prošlosti za bolje razumivanje sadašnjosti. Učili su kroz pripovitku, pismu, igru u narodnim nošnjama, praktičan rad, degustaciju tradicionalni ila i positu muzeju.

Izložba pridstavlja svitsko kulturno, duhovno i umitničko nasliđe. Putovanje započinje „Epom o Gilgamešu", ko najstarijem pronađenom književnom dilu, pa slidi razvoj svitske književnosti priko pojave Gutenbergove štamparije, prvim ričnicima, enciklopedijama, Nobelove nagrade, pa sve do knjige danas. Uporedo sa svitskom, prati se i razvoj srpske pisane riči, od pojave prvi pisama (glagoljice i ćirilice), Miroslavljevog jevanđelja, Dušanovog zakonika, do Dositeja, Vuka, Ive Andrića.

Izložba se mož pofalit pozamašnim brojom eksponata i pokušajom da se prikaže ne samo knjiga u vrimenu, već i cila epoha u kojoj je knjiga nastajala. Izložba je naminjena svima. Pogodna je za najmlađe učenike osnovne škule, al i za sridnjoškulce, pa i za roditelje, al i sve sugrađane, koji su voljni positit „Đuvr". Sve zanteresovane kroz muzej će provest učenici i nastavnici – kustosi.

S. I.

 


VIDEO PRILOG