Saopštenja i konferencije

│ Objavljeno: Ponediljak, 20.01.2020. │

SAOPŠTENJE SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA
političke stranke bunjevačke nacionalne manjine

SBB logoU petak, 17. januara 2020. godine, u Subotici, održana je skupština Saveza bačkih Bunjevaca.

Za predsednika Saveza bačkih Bunjevaca ponovo je izabran Mirko Bajić, a izabrano je i novo rukovodstvo stranke.

Utvrđene su izmene Programa stranke, tako da su programski ciljevi jasno i operativno navedeni, i usklađeni sa odrednicama Zakona koji reguliše prava, i način ostvarivanja prava, pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

OSNOVNA ODREDNICA u programu je ostvarivanje prava na autohtonost i sopstveno ime. Bunjevci su autohton južno slovenski narod i nacionalna manjina u Republici Srbiji, sa istim pravima kao i svaka druga nacionalna manjina. Sa tim u vezi – NE ODUSTAJE SE OD ZAHTEVA DA SKUPŠTINA AP VOJVODINE „NAREDBU“ IZ 1945-te GODINE KOJOM SE SVI BUNJEVCI IMAJU SMATRATI HRVATIMA BEZ OBZIRA NA LIČNU IZJAVU, DEKLARACIJOM OCENI KAO AKT ASIMILACIJE, I KAO TAKAV ZVANIČNO PROGLASI NIŠTAVNIM.

PROGRAMSKI CILJEVI jasno su definisani u ostvarivanju prava u oblastima koje Zakon definiše, a to su: pravo na upotrebu sopstvenog jezika, pravo na obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku, i pravo na negovanje kulture i tradicije po istim uslovima kao što ta prava ostvaruju i pripadnici drugih nacionalnih manjina. Sa tim u vezi – ZAHTEVA SE DOSLEDNA PRIMENA ZAKONA O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA, TAKO DA SE BUNJEVAČKI JEZIK PROGLASI ZA SLUŽBENI JEZIK U SVIM SREDINAMA GDE TO ZAKON PREDVIĐA A DO SADA NIJE SPROVEDENO.

Utvrđene su izmene Statuta stranke, tako da je Statut usaglašen sa izmenama u programu, i da je Statut usaglašen sa zakonskim rešenjima koja su u međuvremenu, od osnivanja stranke do danas, doneta. S tim u vezi – UTVRĐENA JE NOVA ORGANIZACIONA STRUKTURA STRANKE, I OSNOVANI GRADSKI OBDORI STRANKE U SUBOTICI, SOMBORU I NOVOM SADU, KAO KLJUČNIM CENTRIMA DELOVANJA. Takođe, izvršena je i promena adrese sedišta stranke. Novo sedište stranke je u Subotici, Trg Cara Jovana Nenada 15/II, i doneta je odluka da dan stranke bude 13. jun.

Dato je ovlaštenje novom rukovodstvu stranke da utvrdi najcelishodniji pristup u predstojećim izborima, pri čemu Savez bačkih Bunjevaca ostaje dosledan da na izbore izlazi, da izlazi pod svojim imenom, i da može sarađivati samo sa političkim strankama koje nedvosmisleno Bunjevce prihvataju kao autohton južnoslovenski narod pod imenom BUNJEVCI.

POSEBNO ISTIČEMO: Skupština je, pored svih navedenih programskih ciljeva, utvrdila i da se Savez bačkih Bunjevaca u svom budućem delovanju zalaže za OBNOVU VREDNOSTI IZ VREMENA POSTOJANJA KRALJEVINE SRBIJE. Poznato je da su Bunjevci u vreme Kraljevine Srbije bili prihvaćeni i priznati kao autohton južnoslovenski narod, i da su kao takvi učestvovali, i dali neprocenjiv doprinos, na Velikoj Narodnoj Skupštini 1918-te u prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine, tada Kraljevini Srbiji.

Subotica, 18. 01. 2020. godine

Predsednik SBB

Mirko Bajić

│Objavljeno: Subota, 18.01.2020.│

Skupština Saveza bačkih Bunjevaca

IMG 0354

Skupština Saveza bačkih Bunjevaca održana je u petak, 17. januara, na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Bila je to prilika da se prisutni upoznaje sa radom SBB-a u proteklom periodu, da se iznese program za pridstojeći period, al i da se izabere pridsidnik, odnosno da se usvoje neophodne promine.

IMG 0357

Na pridlog članova Skupštine povirenje da vodi Savez bačkih Bunjevaca i u narednom periodu dobio je Mirko Bajić. Takođe, usvojene su i promine Statuta, dok su i preciznije definisani programski ciljovi u radu SBB-a. Izabrani su i ostali organi ove političke stranke koja će i u narednom periodu imat sidište u Subotici, te gradske odbore u Subotici, Somboru i Novom Sadu.

Video prilozi: BMC

Fotografije

│ Izvor: Savez bačkih Bunjevaca │ Četvrtak, 11.07.2019. │

SAOPŠTENJE

Objavljeni su konačni rezultati izbora za Savete mesnih zajednica, održani 07. jula, na kojima je učestvovo i SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA.

Izbori su protekli brez ikakvi primedbi.

SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA je učestvovo samostalno, sa svojom listom, u za nas tipične, tri mesne zajednice – u Bajmoku, Novom Žedniku, i Ljutovu, a u svim drugim mesnim zajednicama podržali smo zajedničku listu Srpske napredne stranke.

Na samostalnom izlasku ostvarili smo odlične rezultate.

U svim mesnim zajednicama di smo imali samostalnu listu ostvaren je rezultat od 17%, što je daleko bolje od prošli izbora.

Zafaljujemo glasačima na podrški!

U Bajmoku imamo tri mandata, i u Savetu mesne zajednice SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA će pridstavljati Stevan Bešlić, Marko Beretić i Svetlana Mormer.

U Novom Žedniku imamo dva mandata, i u Savetu mesne zajednice SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA će pridstavljati Franjo Šarčević i Vince Letić.

U Lutovu imamo jedan mandat, i u Savetu mesne zajednice SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA ća pridstavljati Petar Ivković.

Posebno ističemo i našu zaslugu što je zajednička lista Srpske napredne stranke u Tavankutu odnela pobidu. Tako je spričena dalja hrvatizacija u Tavankutu, koju sprovodi DSHV već duže vrime.

SBB logo