Ministarka za ljudska i manjinska prava positila i Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine

 


Ministarka za ljudska i manjinska prava positila
i Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine

│ Izvor: BMC │ Srida, 09.06.2021. │


IMG 3905

U okviru aktivnosti kroz obilazak nacionalni savita nacionalni manjina u Srbiji pridstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, na čelu sa ministarkom Gordanom Čomić, positili su i Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 3935

Tokom obimnog sastanka pridstavnici NSBNM su, kroz izveštaje o radu odbora u četri oblasti o kojima se stara Savit, ali i kroz razgovore o brojnim temama, pridstavili rad Savita.

Izneli smo probleme sa kojima se susrićemo tokom rada u protekli osamnajst godina. Objasnili smo koje su naše razlike u pogledu matične države, izneli poteškoće u radu u smislu finansija i prostora... Imamo skučen prostor za rad Savita, od osamnajst naši udruženja petnajst nema svoje prostorije, a sa malim sridstvima i mnogo volonterizma rade u ozbiljnim oblastima – pojasnila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, a med temama je bio i nepostojeći dijalog sa hrvatskom zajednicom koji opterećuje i jednu i drugu zajednicu.

 IMG 3933

Prema ričima ministarke bila je to posita 21. savitu nacionalni manjina, čime iz Ministarstva ispunjavaju obećanje dato prošle godine.

To je bio jedan od zahteva na sastanku sa predstavnicima svih saveta u novembru. Obećali smo da ćemo biti alat nacionalnim manjinama u Srbiji za izgradnju kulturnih, ljudskih i manjinskih prava i da ćemo kao alat služiti nacionalnim savetima. Među temama u razgovoru sa predstavnicima saveta je i popis stanovništva, a uradili smo sve da se pripadnici nacionalnih manjina slobodno mogu izjasniti, to je važno i za manjine i većinu, te da nacionalni saveti imaju neku vrstu nadzora – kazala je ministarka Čomić i dodala kako je važno pridstavljanje nacionalni manjina na javnim servisima.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


 


FOTOGRAFIJE


 

 

Promocija knjige „Groktalice bačkih Bunjevaca“

 


Promocija knjige „Groktalice bačkih Bunjevaca“

│ Izvor: BMC │ Utorak, 08.06.2021. │


IMG 3747

U ponediljak, 8. juna, u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, održana je promocija knjige „Groktalice bačkih Bunjevaca“ koju ko autor potpisiva dr Suzana Kujundžić Ostojić.

IMG 3617

Tom prilikom se moglo čut o vridnostima ove knjige, kako je i zašto ona nastala, te šta ona znači za nacionalnu zajednicu Bunjevaca.

IMG 3637

Okupljene je pozdravila mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine, a o izdanju su divanili mr Lidija Mustedanagić, dr Drago Njegovan i prof. dr Saša Marković, naravno, i dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Temom groktalica se bavim više od deset godina, to je bila i tema mog doktorskog rada, i važno je bilo na jednom mistu prikazat sve to što skupila, i zaokružit u vidu jedne knjige. Drago mi je što je ovako izdanje pripozno i Muzej Vojvodine, time je cio projekat dobio veću vridnost – kazala je, izmed ostalog, dr Kujundžić Ostojić.

 

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA


 

 

Svečana dodila ugovora za sufinansiranje projekta u kulturi

 


Svečana dodila ugovora za sufinansiranje projekta u kulturi

│Izvor: BMC │ Petak, 04.06.2021. │


 

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama u četvrtak, 03. juna, u holu Pokrajinske vlade, organizovo je svečanu dodilu ugovora po Konkursu za sufinansiranje projekata od značaja za kulturu i umitnost nacionalni manjina.

IMG-1

Naš Sekretarijat je za ovu godinu izdvojio 8,6 miliona dinara za sufinansiranje projekata od značaja za kulturu i umitnost nacionalni manjina za 16 manjinski zajednica koje su konkurisale u okviru 41 opštine iz Vojvodine. Pristiglo je priko 300 projekata, a od tog je podržano 107 za oblast kulture a 24 projekta su podržana za izdavačku dilatnost na jezicima nacionalni manjina. Smatramo da je ova godina bolja od pridhodne vezano za realizaciju projekata i nadamo se da će oni u ovoj godini njihovom realizacijom nadoknaditi sve ono što se sa prošlom godinom nije moglo ostvarit zbog pandemije Kovida 19 – kazo je Zoltan Kudlik, pomoćnik pokrajinskog sekretara.

Bunjevačka nacionalna zajednica je takođe bila prisutna na ovoj svečanoj dodili sa pridstavnicima svoji ustanova i uduženja, kojima su podržani projekti vezani za održavanje kulturni manifestacija ko i izdavanje knjiga na bunjevačkom jeziku.