Đuvr


│ Subota, 20.04.2024. │

„ĐUVR”


 

Njujork ima Metropoliten, Sankt Peterburg Ermitaž, London ima Britanski muzej, Pariz Luvr, a Osnovna škula „Đuro Salaj" sad ima „Đuvr". U tom muzeju učenici i nastavnici ove škule postavili su prvu izložbu pod nazivom „Knjiga u vrimenu – vrime u knjigi".

Izložba prikaziva istorijat knjige, razvoj knjige, od glineni tablica do savrimenog doba – tablet računara, kindl uređaja, audio-zapisa... Sa ciljom da se dici prinesu znanje o prošlosti, u saradničku nastavu uključio se velik broj nastavnog i nenastavnog osoblja, roditelja, majka i dida, učenika, članova kulturno-umitnički društava i prijatelja škule.

Djuvr 01Djuvr 02

Đaci su na ovom „putovanju" sticali znanja o tragovima prošlosti, mistima di se oni čuvaje, razvijali odgovoran odnos prema kulturnom nasliđu i uviđali značaj prošlosti za bolje razumivanje sadašnjosti. Učili su kroz pripovitku, pismu, igru u narodnim nošnjama, praktičan rad, degustaciju tradicionalni ila i positu muzeju.

Izložba pridstavlja svitsko kulturno, duhovno i umitničko nasliđe. Putovanje započinje „Epom o Gilgamešu", ko najstarijem pronađenom književnom dilu, pa slidi razvoj svitske književnosti priko pojave Gutenbergove štamparije, prvim ričnicima, enciklopedijama, Nobelove nagrade, pa sve do knjige danas. Uporedo sa svitskom, prati se i razvoj srpske pisane riči, od pojave prvi pisama (glagoljice i ćirilice), Miroslavljevog jevanđelja, Dušanovog zakonika, do Dositeja, Vuka, Ive Andrića.

Izložba se mož pofalit pozamašnim brojom eksponata i pokušajom da se prikaže ne samo knjiga u vrimenu, već i cila epoha u kojoj je knjiga nastajala. Izložba je naminjena svima. Pogodna je za najmlađe učenike osnovne škule, al i za sridnjoškulce, pa i za roditelje, al i sve sugrađane, koji su voljni positit „Đuvr". Sve zanteresovane kroz muzej će provest učenici i nastavnici – kustosi.

S. I.

 


VIDEO PRILOG


 

 

 

POZIVNICA - Blagoslov mladog žita

 

Plakat Conoplja

U organizaciji Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Ustanove kulture „Centra za kulturu Bunjevaca", Bunjevačkog kulturnog centra „Čonoplja–Sombor", Udruženja građana „Bunjevačko kolo" i Župe „Svi sveti u Čonoplji"
u četvrtak, 25. aprila, na Dan Svetog Marka biće održana svečanost Blagoslova mladog žita.

 

Između dva Uskrsa


│ Ponediljak, 15.04.2024. │

Između dva Uskrsa


 

U organizaciji UG „Bunjevačko kolo” Sombor i GKUD „Ravangrad” Sombor, u svečanoj sali gradske kuće održana je svečana tribina pod imenom „Između dva Uskrsa”.

foto 1 grad

Svečanu manifestaciju su svojim prisustvom uveličali pomoćnik gradonačelnika Uroš Buzadžić, direktor Gradskog muzeja David Firanj, podpridsidnik UG „Bunjevačko kolo” Aleksandar Bošnjak, pridsidnik GKUD-a Ravangrad Milan Božina ko i pridstavnici prijateljski udruženja – Kola srpski sestara, Srpske čitaonice ko i prijatelji-izlagači na priređenom uskršnjem bazaru: sekcija Crvenog krsta u Somboru, sekcija udruženja MNRO-Sombor, Kviling-Pejak-Bački Monoštor, slamarska sekcija Bunjevačkog kola...

Tokom svečanosti čuli su se prigodni tekstovi o običijima i tradiciji uoči i na sam dan Uskrsa kod somborski Bunjevaca i Srba ko i sličnosti i razlike koje ova dva bratska naroda naročito vežu.

orkestar

U prigodnom muzičkom programu nastupile su pivačka grupa Varošanke i orkestar harmonika Muzičke škule Petar Konjović u Somboru pod stručnim rukovodstvom profesorke Milice Malidžan te solisti na harmoniki - Sara Stanimirović i Kosta Ogrizović.

uskrsnji bazar

Na kraju programa, po tradiciji Bunjevačkog kola, direktoru Gradskog muzeja Davidu Firanju, uručeno je unikatno uskršnje jaje rađeno posebnom tehnikom ladnog voskiranja ko poseban dar i dopuna jedinstvene zbirke uskšnji jaja koja se čuva u somborskom gradskom muzeju.

R. P.

 


FOTOGRAFIJE