Obilužen Međunarodni dan maternjeg jezika

Kancelarija za ljudska i manjinska prava

Obilužen Međunarodni dan maternjeg jezika

 Ponediljak, 22.02.2016. 14:15

Kancelarija za ljudska i manjinska prava održala je u nedilju svečanost povodom 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Obilužavanju Dana maternjeg jezika prisustvovali su pridstavnici nacionalni savita nacionalni manjina, državni organa i institucija, nezavisni tila, ambasada, ko i međunarodni organizacija.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je na svečanosti istakla da je Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen u cilju promovisanja jezičke i kulturne različitosti i ukazivanja na civilizacijski značaj višejezičnosti i zaštite maternji jezika u očuvanju svitskog kulturnog nasliđa.

Foto 02

- U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima, što zapravo govori o tome koliko je naša zemlja bogata, i to moramo zajedno čuvati i negovati – kazala je Paunović, ocinivši da je Srbija posvećena očuvanju jezičkog nasliđa, al da u ovoj oblasti ima još tušta posla.

U okviru programa nastupio je dičji hor „Čarolija“, a priliku da pridstave svoju nacionalnu zajednicu imala su i dica, koja su deklamovala stihove na jezicima manjina, obučena u narodne nošnje. Bunjevačku zajednicu je pridstavila Dunja Mačković, članica BKC “Tavankut”, koja je, obučena u bili šling, divanila o Marinskom prelu.

 Foto 01

Pridstavnicima medija su dodiljene zafalnice za medijski doprinos u promovisanju ljudski i manjinski prava u 2015. godini. U ime Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a na pridlog nacionalni savita nacionalni manjina, uručeno je 13 zafalnica medijima koji su u prošloj godini pratili rad nacionalni savita i izvištavali na jezicima nacionalni manjina. Zafalnicu su dobile i “Bunjevačke novine”, a ovo priznanje je, u ime novina, primio direktor “Bunjevačkog informativnog centra” Mirko Bajić.

- Maternji jezik je za svaku nacionalnu zajednicu jedan od stubova očuvanja nacionalnog identiteta, a naročito je to važno za bunjevačku nacionalnu zajednicu, jel nam se još uvik osporava pravo da imamo jezik, te naš jezik svrstava u govor. Ovo priznanje je znak da smo na dobrom putu i da doprinosimo da bunjevački jezik dođe u stepen priznati jezika i da Bunjevci s ponosom mogu da divane – kazo je Bajić posli uručenja zafalnice.

V.K.

 

FOTO ALBUM

Foto: Kancelarija za ljudska i manjinska prava