Asocijacija nacionalnih društava grada Subotice održala svoju prvu manifestaciju

Bunjevačka matica

Asocijacija nacionalnih društava grada Subotice održala svoju prvu manifestaciju

IMG 75773 

   Asocijacija nacionalnih društava grada Subotice je osnovana prija oko po godine i ovog miseca organizovala je svoju prvu manifestaciju po uzoru na do sada već održavane programe, koji spajaju i upoznavaju različite nacionalne zajednice koje žive jedne pored drugi, a vrlo često znaju zdravo malo jedni o drugima. Misto okupljanja bila je Bunjevačka matica, di je 10. oktobra održan multinacionalan i multikulturalan poetsko-muzički program u kom su nastupili pridstavnici udruženja okupljeni oko Asocijacije. Bila je to prilika za druženje u kojem su se razna udruženja pridstavila s kraćim programom. Jedni su odabrali stihovi, drugi pisme, a treći muziku. Sve u svemu, kako je tom prilikom istako i Voja Raičević, pridsidnik Asocijacije, to je dio elemenata koji nacionalne zajednice spaja.

Asocijacija okuplja 12 nacionalni udruženja, koja rade u Subotici, a sva udruženja potpisala su Protokol o saradnji.

Ko domaćini druženja prvi su se prisutnima pridstavili Bunjevci. U ulogi voditelja bio je Marko Marjanušić, koji je ujedno i podpridsidnik Asocijacije nacioanalni društava Subotice, a tom prilikom je naglasio da je program pokušaj konačnog zajedničkog delovanja nacionalnih udruženja, koja su do sada radila isključivo samo za „svoju” publiku.

Kraćim programom na prvom zvaničnom druženju Asocijacije nacionalnih društava Subotice, pored Bunjevaca, pridstavili su se još i Crnogorci, Mađari, Rusini, Rusi, Makedonci, Nemci, Rumuni, Jevreji i Bošnjaci.

S.N.