Obilužena 95. godišnjica prisajedinjenja

UG "Bunjevačko kolo" - Sombor

Obilužena 95. godišnjica prisajedinjenja

 

Foto 4   U druženje građana „Bunjevačko kolo“ obilužilo je u utorak, 26. novembra, u „Bunjevačkoj kući“ u Somboru 95-tu godišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Ovaj datum, koji pridstavlja i jedan od nacionalni praznika Bunjevaca obilužen je svečanošću u Somboru na kojoj su o novembarskim danima 1918. g. divanili prof. dr Saša Marković, istoričar iz Novog Sada, i Milan Stepanović, publicista i zavičajni istoričar iz Sombora.

   Prof. Marković je podsitio na etnografske temelje Bunjevaca, na njev kasniji položaj u Austrougarskoj i Kraljevini Jugoslaviji, i o sugestivnoj istoriji Bunjevaca, nacionalnim aspiracijama, zavičajnosti i političkim konceptima, ko i o savremenim kretanjima u bunjevačkom etnikumu. Milan Stepanović je podsitio na genezu srpsko-bunjevačke saradnje u Somboru, od kraja 17. vika, pa sve do prisajedinjenja, takođe je podstio na novembarske dane 1918. godine, na osnivanje Mesnog narodnog veća Srba i Bunjevaca u Somboru i Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu, na kojoj su Bunjevci, svojim učešćom, stekli status državotvornog naroda.

   U umitničkom dilu programa obilužavanja 95. godišnjice prisajedinjenja učestvovali su ženska pivačka grupa „Varošanke“, tamburaški orkestar „Đuvegije“ i Zorana Iđuški.

 R.P.

 

 

 

 Kliknite na fotografiju da biste je uvećali