Otvoreni za saradnju


│ Ponediljak, 13.05.2024. │

FORMIRANO UDRUŽENJE KULTURNO I SPORTSKO DRUŠTVO „BUNJEVCI” U AUSTRIJI

Otvoreni za saradnju


 

Od ideje do realizacije, tako bi se mogla nazvat pripovitka koja je prid vama, a koja divani o inicijativi jedne agilne grupe iz Austrije koja je formirala Kulturno i sportsko društvo „Bunjevci” u Austriji, odnosno Kulturund Sportverein „Bunjevci” in Österreich.

Bunjevci Bec 009

Sve je počelo organizacijom „Bečkog bunjevačkog prela”, ono je pokazalo da ideja može privuć dosta svita, a kako je jedna ideja povlačila drugu, tako je i formiran Osnivački odbor, a posli tog je Društvo 23. marta i zvanično upisano u odgovarajući registar u Austriji, održana je i Osnivačka skupština na kojoj je izabran pridsidnik, a potom i odgovarajući pridstavnici Društva, odbori...

Bunjevci Bec 005

Pridsidnik Društva je Erne Almaši, a u najužem rukovodstvu nalaze se i Gordana Jurić (podpridsidnica), Olga Kiseli (sekretar), Dijana Vujković Bukvin (zaminica sekretara), Igor Almaši (blagajnik), Marija Đukić Stipančević (zaminica blagajnika), dok Nadzorni odbor čine Saša Vlaović Kovačev i Sonja Almaši. Kako i samo ime Društva kaže, plan je da se razvijaje kulturna i sportska sekcija društva, a dalji razvoj će svakako zavisit od interesovanja članova, divani Erne Almaši, pa se osvrće na početak.

Počelo je od ideje organizovanja „Bečkog bunjevačkog prela”, a onda je došla na red i ideja osnivanja Društva. Sve je nastalo – u mojoj glavi. Nas petnajstak je prisustvovalo jednom veselju – bilo je to „Posavsko veče” u organizaciji „Posavskog udruženja”. Onda sam prid svima kazo – ne zvao se ja Matori (taki mi je nadimak), ako ne opravim „Bečko bunjevačko prelo” i ne osnujem kako udruženje. Tako sam, nuz pomoć još trojice drugara, uspio 28. oktobra organizovat „Bečko bunjevačko prelo”, prvo po redu. Tako je i krenila ova lipa pripovitka.

Bunjevci Bec 007

Jedna ideja rađa drugu, taki je slučaj u Srbiji, tako i u Austriji, a vrlo brzo se ostila potriba organizovanja u registrovano udruženje, jel je taki rad svakako uređeniji, transparentan, a virujemo i dugotrajan.

Biće nam cigurno lakše, sad kad smo se i ovako organizovali, a za ovu godinu već imamo termin održavanja drugog „Bečkog bunjevačkog prela” – 16. novembra. Velika nam je želja da u Beču obilužimo i „Dan Dužijance”, i trenutno razmišljamo kako da osmislimo kaki program i dešavanje tim povodom. Jedna od ideja nam je da se jedared el dvared misečno organizuje tradicionalni nediljni bunjevački ručak, kako bi svi zainteresovani mogli uživat u našim tradicionalnim bunjevačkim specijalitetima. Med idejama je svakako i pripravljanje razni poetski i književni večeri, tribina, okupljanja naši prijatelja iz drugi udruženja, razmina iskustava. Volili bi ugostit i kaku dramsku sekciju koja niguje bunjevački jezik, ugostit „stendap” komičara. Posebno bi bili ponosni ako bismo uspili organizovat nikoliko humanitarni akcija kako bi mogli pomoć našim ugroženim bunjevački porodicama, al ne samo njima, već i drugim porodicama na teritoriji Subatice i okoline kojima pomoć triba – divani Almaši.

Naš sagovornik na kraju ističe da su posebno ponosni na saradnju sa Nacionalnim savitom bunjevačke nacionalne manjine.

Imamo odličnu saradnju s pridsidnicom NSBNM dr Suzanom Kujundžić Ostojić, koja je i bila naša gošća na Osnivačkoj skupštini, s kultruno-umitničkim društvom „Bratstvo”, kulturno-umitničkim društvom „Aleksandrovo”, ko i s Tamburaškim ansamblom „Rujna zora” – ističe Almaši na kraju.

Sudeć po entuzijazmu našeg sagovornika, neće proć tušta vrimena do novi visti o tom šta rade naši Bunjevci – u Beču. 

 

 


FOTOGRAFIJE