„TESLA I PROF. SEKULIĆ”

 


„TESLA I PROF. SEKULIĆ”

│ Četvrtak, 28.12.2023. │


 

U prostorijama „Bunjevačke matice” je u sridu, 27. decembra, u organizaciji Bunjevačkog edukativnog i istraživačkog centra „Ambrozije Šarčević” održana istorijska tribina „Tesla i profesor Sekulić”.

Tesla 009

Autor tribine bio je politikolog Zvonko Stantić koji je prisutnima izno rezultate svojeg istraživanja koje otkriva kako je jedan od profesora koji je imo značajan uticaj na naučni razvoj svitski priznatog naučnika Nikole Tesle bio i Bunjevac – profesor Matija Sekulić.

U svojem izlaganju Stantić je istako kako je za Bunjevce potribno da prošire svoje izučavanje istorije, te da u tim istraživanjima obuvate sva ona mista na kojima su Bunjevci živili, a to nije samo područje Subatice i okoline.

Tesla 005

Kroz svoje istraživanje autor se bavio i cilom familijom, odnosno naslidnicima profesora Sekulića, te dodaje i kako je med njegovim potomcima i Sena Sekulić koja je, izmed ostalog, bila i prva žena dekan na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Tesla 003

Prija tribine „Tesla i profesor Sekulić” prisutnima se obratila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Ona je tom prilikom istakla kako je ovo intrigantna tema koja će zainteresovat mnoge. Poželila je na kraju i srićno Mlado lito koje nosi novu energiju i nove planove.

 

 


FOTOGRAFIJE