IZLOŽBA BOŽIĆNJAKA U MALOJ BOSNI

 


IZLOŽBA BOŽIĆNJAKA U MALOJ BOSNI

│ Ponediljak, 04.12.2023. │


 

Tradicionalno, u danu kad palimo prvu adventsku sviću u Maloj Bosni je, u organizaciji Udruženja građana „Bunjevačka vila", održana tradicionalna „Izložba božićnjaka".

Mala Bosna 017

Poznato je da su u ovom mistu uradili tušta na očuvanju običaja pravljenja božićnjaka, te da su kroz prithodne godine vridne žene iz ovog udruženja uradile tušta da se o božićnjaku ponovo divani, al i da se ponovo mož vidit na astalima bunjevački familija.

Mala Bosna 040

Tako je bilo i ove godine, a izložba je potvrdila da božićnjake s jednakom ljubavlju prave i oni stariji, al i najmlađi, a upravo radovi najmlađi potvrđivaje kako ova tradicija neće nestat. Osim božićnjaka, u prostoru Doma kulture u Maloj Bosni mogli su se vidit i drugi detalji prigodni pridstojećim praznicima.

Mala Bosna 044

Okupljene je na izložbi pozdravila Nela Ivić, pridsidnica UG „Bunjevačka vila", izložbu je svečano otvorio vlč. Dragan Muharem, dok su u kulturno-umitničkom dilu programa učestvovali pisnikinja Gabrijela Diklić i dramska sekcija UG „Tahles" iz Male Bosne, sa temom – Božića.

N. S.

 


FOTOGRAFIJE