SUSRIT U KAĆMARU

 


SUSRIT U KAĆMARU

│ Ponediljak, 16.10.2023. │


 

U petak, 13. oktobra, pridsidnici Bunjevačke matice i Bunjevačkog kulturnog centra iz Subatice Veljko Vojnić i Miroslav Vojnić Hajduk bili su u radnoj positi BKU „Neven" iz Kaćmara.

Posli završene sidnice rukovodstva „Nevena" gosti iz Subatice imali su poseban divan sa pridsidnikom Rajkom Tumbasom, a bila je to prilika da se iznese sve ono što muči naše Bunjevce u Mađarskoj.

IMG-03IMG-02IMG-01

Činjenica je i da je sve manje čeljadi koja bi tila zasukat rukave i latit se rada u korist ono malo Bunjevaca što i je ostalo, a triba priznat da su to uglavnom starija čeljad, jel su mladi očli u veća mista, na dalje škulovanje.

Ko i prilikom nedavne posite Baji, Vojnić je istako da je Matica spremna za saradnju, te da triba odredit prioritete i što prija počet, dok Vojnić Hajduk dodaje kako je zdravo važno održat kontinuitet postojeći manifestacija, al i angažovat se u saradnji sa Bunjevcima iz drugi mista, poput Gare, Tompe, Aljmaša, Madaraša...

Važna tema divana bili su i rezultati popisa stanovništva u Republiki Mađarskoj. Činjenica je da su Bunjevci po treći put ispunili sve što triba kako bi bili priznati ko manjina. Dal će to bit dovoljno, pokazaće vrime, a nadanja su da će bunjevačka manjina konačno taki status u Mađarskoj i dobit. Najavljeni su i novi susriti, na kojima će se već počet razvijat čvršća saradnja.