BAJSKI DIVANI – NAJLAKŠE JE POČETI NA KULTURNOM NIVOU

 


BAJSKI DIVANI – NAJLAKŠE JE POČETI NA KULTURNOM NIVOU

│ Petak. 22.09.2023. │


 

U sridu, 20. septembra, na poziv Sel Petera, zaminika gradonačelnika Baje, Veljko Vojnić, pridsidnik Bunjevačke matice i Miloš Nikolić, direktor narodnog pozorišta u Subatici su positili Baju, R. Mađarska.

IMG 5036

Ovu positu su pridhodno dogovorili Miroslav Vojnić Hajduk – Marača, Joso Kričković i dr Kaćmari Laslo iz Baje. Plan susrita je bio da se ugovore, a kasnije i ostvare, saradnje iz oblasti kulture, pozorišta dva grada, ko i bliže upoznavanje i povezivanje Bunjevaca iz Subatice i Bunjevaca iz Baje.

Sigurno, u ovu saradnju bi se kasnije uključili Bunjevci iz Sombora i iz drugi mista. Veljko Vojnić je izno svoje viđenje ko i stav Bunjevačke matice, koji su pridhodno razradili sa dr Kaćmari Laslom i Josom Kričkovićem, a koji je zaminik gradonačelnika g. Sel Peter prihvatio uz napominu da je najbolje i najlakše sve početi na kulturnom nivou.

Konkretne pridloge za saradnju subatičkog narodnog pozorišta i amaterskog pozorišta iz Baje izno je Miloš Nikolić, koji je ponudio i stručnu pomoć u radu, ko i razminu ansambala, kako na bunjevačkom i srpskom, tako i na mađarskom jeziku.

Cio sastanak su pratili i članovi amaterskog pozorišta u Baji, ko i pridstavnici lokalne tv stanice. Na kraju sastanka je utvrđen redosled događanja uz napominu da ne triba odugovlačit sa istim.