BUNJEVAČKI MOTIVI NA SLIKAMA JENEA VIŠINKE

 


 BUNJEVAČKI MOTIVI NA SLIKAMA JENEA VIŠINKE

│ Utorak, 08.08.2023. │


IMG 3040

Uz naglašenu lipotu slika Jenea Višinke koji je na svojim platnima zabilužio detalje vezane za „Dužijancu“ u prostorijama „Bunjevačke matice“ u Subatici održan je još jedan od programa u okviru obilužavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“.

IMG 3082

 I dok su na slikama ostali zamrznuti momenti koji, najčešće, žive još samo u sićanjima, pridstavljanje bandaša i bandašice, Nikole Skenderovića i Nine Kujundžić, nagovištava budućnost koja mož bit, baš ko ovaj par, lipa i svitla.

IMG 2991

Čast mi je i što baš moje slike najavljivaje centralnu proslavu „Dužijance” i što su bandaš i bandašica promovisani u ovakom ambijentu. „Dužijanca” je fenomenalna inspiracija za slikanje. Fenomenalne su boje, fenomenalni su ljudi, volim slikat Vojvodinu i vojvođanske motive. Oduševio sam se kada sam na internetu pronašao stranicu sa fotografijama sa „Dužijance”, di je toliko inspirativni detalja, boja, spontanti likova. Ništa nije namišćeno, nego su to slike iz života.

IMG 3006

Program u prostorijama „Bunjevačke matice” organizovan je od strane Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, a prisutne je pozdravila dr Suzana Kujundžić Ostojić, upraviteljka ove ustanove, koja je i zakitila bandaša i bandašicu perlicama, te ih pridstavila ko centralne figure „Dužijance“ koja će bit održana 15. avgusta, na Veliku Gospojinu u Subatici, a potom i u Novom Sadu i Beogradu.

IMG 3030

O Jeneu Višinki i njegovom radu divanio je Milan Stepanović, publicista iz Sombora. On je Višinku pridstavio ko autora koji realistično i plastično prikaziva jedno prohujalo i skoro zaboravljeno vrime.

 

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE