Posvećenje - blagoslov žita u Čonoplji

 


Posvećenje - blagoslov žita u Čonoplji

│ Izvor i fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Četvrtak, 27.04.2023. │


 

U organizaciji Bunjevačkog-kulturnog centra Sombor-Čonoplja i UG „Bunjevačko kolo” iz Sombora, na dan Svetog Marka, 25. aprila, pripravljen je zajednički program i tradicionalno posvećenje - blagoslov žita, prva u nizu manifestacija s kojom se započinje godišnji program obilužavanja Nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance 2023.

foto 2

Pridsidnica čonopljanskog udruženja, Kristina Knežević i pridsidnik UG „Bunjevačkog kola” i potpridsidnik BNS Dejan Parčetić, pozdravili su mlade i zafalili njim na dobroj volji i učešću na obilužavanju značajni datuma i običaja u bunjevačkoj nacionalnoj zajednici.

Među gostima, svojim dolaskom, podršku održavanju običaja i udruženjima organizatorima, pružili su i pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita dr Suzana Kujundžić Ostojić i pridsidnik Bunjevačke Matice odnosno zaminik pridsidnice BNS, Veljko Vojnić.

foto 3 a

Poštujuć tradiciju, okupljeni domaćini i gosti te mladi u svečanim bunjevačkim nošnjama, svečano u koloni-procesiji, od crkve Svih svetih u Čonoplji do Bele kapelice s vodicom, hodočastili su pišice nuz molitvu. Svetu misu održo je čonopljanski župnik Laslo Hajdu nakon čega je na obližnjem žitnom polju obavljen blagoslov mladog žita nuz molitvu i zagovor Svetom Marku da sačuva žito kako bi sazrilo u bogat rod.

foto 5

- Raduje me što smo blagoslov mladog žita na dan Svetog Marka ko početak svečanog obilužavanja jednog od četir naša, bunjevačka nacionalna praznika započeli upravo ovdi, na čonopljanskoj vodici koja, u ovom prilipom prirodnom okruženju, već stotine godina okupljala virnike našeg okruga. Danas smo pokazali da smo jedinstveni i u organizaciji, očuvanju običaja ko i u molitvi za bogat rod naši žitni polja – istako je Parčetić podsićajuć da će tradicionalna manifestacija proslave Somborske bunjevačke Dužionice, ove godine, bit upriličena 23. jula.

 

 


FOTOGRAFIJE