Uskršnja tribina Bunjevačkog kola

 


Uskršnja tribina Bunjevačkog kola

│ Izvor i fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │


 

U sridu, 12. aprila u prostorijama UG „Bunjevačko kolo“ u Somboru održana je tradicionalna Uskršnja tribina.

O Uskrsu, najradosnijem kršćanskom prazniku divanilo se pismom, stihom i prigodnim tekstovima te sićanjima na kadgodašnje adete i običaje bunjevački familija u varoši i okolnim somborskim salašima i selima.

svi

Među brojnim gostima, prijateljima i članovima udruženja, svojim prisustvom Uskršnju tribinu je uveličo velečasni Laslo Hajdu iz crkve Svi svetih u Čonoplji.

Pridavači, Ilonka Bogišić i Antun Petrović podsitili su brojne goste i prijatelje udruženja na dane velike nedilje, Uskrsa i običaje na Vodeni ponediljak dok su članovi i podmladak Bunjevačkog kola, sekcija „Bunjevačke čelice“, divojke iz udruženja BKC Sombor – Čonoplja i sekcije iz Lemeša prigodnim uskršnjim stihovima prineli radost praznične atmosfere.

postavka

U galerijskom prostoru udruženja, maštovite uskršnje kreacije, aranžmane i dekorativna uskršnja jaja prikazali su gosti: Kreativna sekcija katoličke župe iz Čonoplje, Udruženje za pomoć MNRO grada Sombora u saradnji sa dnevnim boravkom pri ŠOSO sa domom Vuk Karadžić i Učenička zadruga Pčelica ko i domaćini, slamarska sekcija Bunjevačkog kola.

Zahvalivši pridavačima i mladima na učešću u programu a gostima na podrški radi Bunjevačkog kola, pridsidnik Parčetić je naglasio:

Radujem se da smo i ovom tribinom okupili naše drage Bunjevke i Bunjevce kako iz naše varoši tako i iz obližnji salaša i sela Čonoplje i Svetozara Miletića te da se naša dobra saradnja gradi i razvija u dobrom pravcu. Zadovoljtvo mi je da već mogu najavit naše naredno zajedničko okupljanje na dan Svetog Marka kada ćemo naša žitna polja Bačke blagosloviti misnim slavljom i obredom u Biloj crkvici, kapeli s vodicom u čonopljanskom ataru“.

varosanke

Kako je običaj poklanjanja i darivanja šareni uskršnji jaja znak odanosti, ljubavi i poštivanja, ovogodišnji dar gradskom muzeju u Somboru, šlingovano guščije jaje, direktoru muzeja, Davidu Firanju, pridala je Anja Knežević iz Čonoplje koja je lično i izradila ovo malo remek dilo. Poseban dar Bunjevačkom kolu – slamarsko jaje, koji je primio pridsidnik udruženja Dejan Parčetić, pridala je Martina Marton, bandašica Somborske Dužionice 2022. godine. Lipo slamom ukrašeno jaje, takođe je ručni rad mlade Martine.

 Program Uskršnje tribine ulipšan je nastupom pivačke grupa „Varošanke“ iz GKUD-a Ravangrad.

 

 


FOTOGRAFIJE