Obilužen Dan prisajedinjenja u Bunjevačkoj kući u Somboru

 


Obilužen Dan prisajedinjenja u Bunjevačkoj kući u Somboru

│ Izvor i fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Ponediljak, 05.12.2022. │


 

Povodom bunjevačkog Nacionalnog praznika - Dana prisajedinjenja i godišnjice održavanja Velike narodne skupštine iz 1918. godine, u Bunjevačkoj kući u Somboru, održana je Svečana istorijska tribina 30. novembra 2022.

DSC 5367

Ističući posebno dobru saradnju i zajedničko angažovanje Bunjevaca I Srba, istoričar Arsen Mijatović, je u svom izlaganju, približio vrime uoči održavanja Velike narodne skupštine s posebnim akcentom na učesnike skupštine iz Sombora i njeve zasluge.

Izuzetno važnu ulogu žena – Bunjevki u istorijskom trenutku kad je ženama tek omogućeno glasačko pravo naglasila je profesorka književnosti, Mila Ćatović. Ona je, ovom prilikom, posebno naglasila značaj Mare Malagurski Đorđević, istaknute Bunjevke, učesnice Velike narodne skupštine, ko žene iz svita bunjevačke književnosti i politike.

DSC 5397

Pridsidnik UG „Bunjevačko kolo”, Dejan Parčetić je naglasio značaj obilužavanja Dana Velike narodne skupštine Srba Bunjevaca i ostali Slovena, zahvalio se pridavačima na učešću i organizaciji i čestitao praznik prisutnima.

U prigodnom kulturno umitničkom programu, u galerijskom prostoru udruženja, prikazana je retrospektivna izložba slamarski radova umitnica Bunjevačkog kola, a lipotom svoji glasova tradicionalnih srpski i bunjevački pismama, veče su ulipšale članice novoformirane pivačke grupe „Jule” Gradskog kulturno umitničkog društva „Ravangrad” iz Sombora.

DSC 5353

Međ mnogobrojnim gostima svečanost su posetili članovi Gradskog veća Darko Smiljanić i Silard Janković, kao i pridstavnici Kola srpkih sestara, Mađarske građanske kasine I Srpske čitaonice „Laza Kostić” iz Sombora.

Ovaj projekat je podržao Grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

 


FOTOGRAFIJE