ODRŽAN OBIČAJ POLIVANJA NA VODEN PONEDILJAK U ORGANIZACIJI KUD „ALEKSANDROVO“

 


ODRŽAN OBIČAJ POLIVANJA NA VODEN PONEDILJAK U ORGANIZACIJI KUD „ALEKSANDROVO“

│ Izvor: BMC │ Utorak, 19.04.2022. │


 

Običaj na Voden ponediljak je po prvi put organizovan isprid KUD „Aleksandrovo“ u ponediljak, 18. aprila na tradicionalni način na salašu Grge Pećarića, di se imalo prilike vidit kako su kadgod mladi momci dolazili polivat cure u karucama i kako se išlo polivat na bunar da bi se ispoštovo ovaj bunjevački običaj, ko i darivanje i veselje sa polivačima prije nego što odu sa salaša da bi polili druge cure.

IMG 1558

Prikazano je kako stižu polivači na karucama, kako ih cure dočekuju i naravno sam čin polivanja na bunaru i način na koji su se kitili polivači sa cvićem koje obično cvata oko Uskrsa ko što su narcisi, zumbuli i lale. Kad su cure polivene obično je uslidilo veselje kroz pismu i igru uz tamburaše il kake svirce, a potom prije odlaska su se momci darivali šarenim jajima i tako ispraćani di su odlazili na sledeći salaš di su ih čekale druge cure na polivanje.

IMG 1596

Isprid BNS je bila prisutna Kata Kuntić, pridsidinica odbora za kulturu ko i pridstavnici bunjevački udruženja i mediji koji su ispratili ovaj događaj.

IMG 1642

- Zadovoljni smo što smo ove godine uspili da po prvi put organizujemo ovaj običaj na Voden ponediljak, trudili smo se da sve ispoštujemo i da što autentičnije pridstavimo javnosti kako je to kadgod izledalo na bunjevačkim salašima kad se išlo u polivanje – kazala je Vesna Takač, stručni rukovodilac KUD „Aleksandrovo“ i neko koje pokrenio ideju organizovanja manifestacije.

Nadamo se da će i dogodine ovo kulturno-umitničko društvo nastavit ovu lipu bunjevačku tradiciju polivanja na Voden ponediljak.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE