Održani tradicionalna „Uskršnja izložba“ KUD „Bunjevka” i interaktivna radionica za dicu

Održani tradicionalna „Uskršnja izložba“ KUD „Bunjevka” i interaktivna radionica za dicu

Izvor: Bunjevački Media Centar - Srida, 05.04.2017. 11:30

U periodu od 31. marta do 5. aprila održana je tradicionalna „Uskršnja izložba“ Kulturno-umitničkog društva „Bunjevka“, u okviru projekta „Čuvari tradicija“. Ovogodišnja izložba bila je jubilarna, petnajsta po redu, podržali su je Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, Centar za kulturu Bunjevaca, a med organizatorima se nalaze i UG „Bunjevački omladinski centar“, Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević“, te UG „Bunjevačka kasina“.

k09

Za razliku od prijašnji godina izložba nije održana u prostorijama KUD „Bunjevka“, neg na Otvorenom univerzitetu. Naravno, „Bunjevka“ trenutno nema svoje odgovarajuće prostorije, a upravo je to u svom obraćanju, otvarajuć izložbu, spomenila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

- Na žalost, prostorije KUD „Bunjevka“ su zatvorene, al ideje, šarm, osićaj za lipotu i estetiku nisu. Uskrs je za svakog katolika, kršćanina i Bunjevca velik svetac, svečan. No, dica mu se najviše raduju, pa je najveselije bilo na interaktivnoj radionici di su se u izradi jaja tradicionalnim tehikama oprobala dica. Svi znamo za Faberžeova jaja i njevu vridnost, ova koja su tu nemaju novčanu vridnost ko ta, al su za nas izuzetno vridna, jer ta vridnost dolazi iz srca. Želim vam svima srićan Uskrs, da ga dočekamo i naredne godine, al da do njega „Bunjevka“ dobije svoju kuću – poručila je pridsidnica NBSNM.

r36

Interaktivna radionica za dicu

„Uskršnja izložba“ dio je dugogodišnjeg projekta KUD „Bunjevka“ „Čuvari tradicije“. A da se u „Bunjevki“ trude da tradicija zaista ostane sačuvana moglo se viditi u subotu, 1. aprila, kad je i održana interaktivna radionica za dicu.

Priko pedeset dice, uzrasta od tri godine, pa sve do sridnje škule, naučilo je dio tradicije vezane za Uskrs. Mlađima je, virujemo, bilo i najzanimljivije, jel su mogli vidit kako se to u lukovini šaraje jaja, šta će im u tom poslu čorapa, te kake još tehnike šaranja jaja postoje.

Uz škulsku dicu bile su njeve učiteljice, nuz goste iz „Bocka“ njevi mentori, a program su, nuz Katu Kuntić, pridsidnicu KUD „Bunjevka“ vodile Tamara Babić i Kata Jarnjević, koje su i pokazivale kako se to jaja farbaje u lukovini.

Sve nji je pozdravila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, a po okončanju radionice, dica su dobila diplome za učešće, a od NSBNM čokoladnog zeca ko simbol dolazećeg Uskrsa.

N.S.

Video prilozi: Bunjevački Media Centar

 Interaktivna radionica za dicu

Foto: BIC (Nikola Stantić)