Bunjevci dio proslave i u Novom Sadu

Praznik Bunjevaca

Bunjevci dio proslave i u Novom Sadu

f22

 

   U nedilju, 25. novembra, obilužen je Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, a Bunjevci su bili dio proslave i u Novom Sadu. Na zgradu di je održana Velika narodna Skupština, na spomen ploču, vince su položili Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Siniša Sević, pridsidnik Skupštine Novog Sada, delegacija Bunjevačkog nacionalnog savita u kojoj su bili Branko Pokornić (pridsidnik BNS-a), Suzana Kujundžić Ostojić (pridsidnica IO BNS-a) i Nikola Babić (potpridsidnik BNS-a) i delegacije Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Grad Novi Sad, zajedno sa Bunjevačkim nacionalnim savetom, obeležava datum koji je bitan za celu Vojvodinu i Srbiju. Bitno je da ove datume ne zaboravljamo, jer ako zaboravimo prošlost brišemo sebi budućnost – istakao je nakon polaganja venaca Vučević, dok je Pokornić izjavio:

Čast nam je da konačno drugi po veličini narod koji je učestovo o donošenju istorijske odluke i učestvuje u proslavi, jer med 757 delegata, 84 su bila bunjevačka. Bunjevci Srbiju doživljavaje ko svoju matičnu državu, a ovo je i jedan od četri nacionalna praznika koje Bunjevci proslavljaje.

Nakon tog je uslidila Svečana akademija koja je održana na sceni “Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu, divanili su Borko Ilić, zaminik gradonačelnika Novog Sada i pridsidnik Organizacionog odbora proslave. Prisutni su mogli vidit kulturno-umitnički program u kom su učestvovali Bunjevački kulturni centar “Tavankut”, Mešoviti hor i orkestar Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada i glumci Gordana Đurđević Dimić i Miodrag Petrović.

Na kraju su se prisutnima obratili Branko Pokornić, pridsidnik BNS-a i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Za nas Bunjevce odluka Velike narodne Skupštine o pravu narodna na samoporedeljenje je najveće istorijsko utemeljenje u priznanju nacionalnog identiteta, samobitnosti Bunjevaca i potpune ravnopravnosti med slovenskim narodima. Prisećajući se tih dešavanja, odlučni smo da očuvamo tekovine pridaka koji su, zajedno sa Srbima, stvorili prvu jugoslovensku državu – kazo je, izmed ostalog, Pokornić.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, divanio je o vrimenu posli Prvog svitskog rata, a potom dodo:

–  Ljubаv prеmа оtаdžbini u svim vrеmеnimа i kоd svih nаrоdа је svеtinjа, kао i lјubаv prеmа mајci. Dаnаs, nаžаlоst, imа i оnih kојi оtаdžbinu shvаtајu sаmо kао gеоgrаfski pојаm, nо оnа је mnоgо višе оd tоgа – оtаdžbinа su i svi оni zаslužnici i brаniоci kојi su sе žrtvоvаli dа bi је sаčuvаli. Nаrоd kојi drži dо sеbе njih nе smе zаbоrаviti. Zаtо mоrаmо nаći nаčinе dа sаčuvаmо sеćаnjе nа slаvnе prеtkе kојi su sе bоrili zа nајsvеtiје idеаlе slоbоdе, оd sistеmа оbrаzоvаnjа,  оdgоvаrајućim knjigаmа i tv еmisiјаmа, dо svеčаnih аkаdеmiја. Gоdišnjicа Vеlikе nаrоdnе skupštinе је prilikа dа оdаmо zаslužеnu pоčаst оnimа kојi su оmоgućili dа sе grаđаni Bаnаtа, Bаčkе i Bаrаnjе prisајеdinе Krаlјеvini Srbiјi i dа sе оstvаrе  vеkоvnе žеlје nаših prеdаka.

Med brojnim gostima bili su i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, te Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina.

 

Kliknite na fotografiju da biste je uvećali