Dan Velike narodne skupštine

Nacionalni praznik Bunjevaca

Dan Velike narodne skupštine

1

   Dan Velike narodne skupštine Bunjevački nacionalni savit obilužio je Svečanom akademijom, u petak 23. novembra. Prija 94 godine, 25.11.1918. godine, u Novom Sadu je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostali Slovena, kad su se Bačka, Banat i Baranja pripojili Kraljevini Srbiji, kasnije Kraljevini SHS.

   O značaju 25. novembra na svečanosti je divanio Milan Stepanović, istoričar iz Sombora, koji je prisutne pobliže upozno s hronologijom dešavanja uoči Velike narodne skupštine, te o značaju Bunjevaca u okviru ti dešavanja. Na Velikoj narodnoj skupštini od 727 poslanika, drugi po brojnosti, posli Srba, bili su Bunjevci, nji 84, a med njima je najveće ovacije prisutni dobio velečasni Blaško Rajić.

   Med velikim brojom zvanica i gostivi, prisutnima su se obratili, najprije Branko Pokornić, pridsidnik BNS, a potom u ime lokalne samouprave Veljko Vojnić, zaminik pridsidnice Skupštine grada Subotica i Dušan Ignjatović, direktor Kacelarije za ljudska i manjinska prava.

U kulturno-umitničkom dilu programa učestvovali su profesori Sridnje muzičke škule i vokalno-instrumentalni sastav “Dux”.

Isprid Organizacionog odbora proslave Dana Velike narodne skupštine u Novom Sadu divanio je Zoran Vučević, koji je tom prilikom istako:

- U prilici sam da izrazim veliko zadovoljstvo povodom ovog praznika, bez straha da vi kažete da ste Bunjevci, a mi da kažemo da smo Srbi. Nikad niko ne može i ne sme da zaboravi vaš istorijski doprinos za nastanak države Srba, koja je u to vreme bila u dosta teškoj istorijskoj poziciji. Hrabri Bunjevci, onih 84, doprineli su da se izađe iz Austro-ugarske i da se stvori jedna nova država. Morate biti ponosni što ste konstitutivni narod, i što ste se očuvali, i morate da zahtevate i da se borite za sve vaše narodne interese, a mi kao većinski narod moramo to da podržimo i da budemo uvek sa vama. Nema tih reči kojima bi se bunjevačkom narodu mogli zahvaliti za sve ono što su uradili u to vreme i treba da se dobro zamislimo kakvi su to bili ljudi, Bunjevci, koji su onda mogli da se odluče na jedan takav velik istorijski događaj. To su bili pravi ljudi, veliki ljudi, koji se imali preciznu istorijsku viziju kako će i gde živeti.

 

Kliknite na fotografiju da biste je uvećali