Predsednik skupštine Republike Srbije posetio KUD "Bunjevka"

KUD "BUNJEVKA"

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije mr Nebojša Stefanović posetio KUD "Bunjevka"

 

DSCF5686Po završetku svečanosti proslave Dana Dužijance, na molbu da se bolje upozna sa položajem i kulturom Bunjevaca, pridsidnik BNS-a Branko Pokornić upriličio je posetu KUD-u "Bunjevka“ Predsedniku skupštine Republike Srbije i drugim visokim zvanicama koji su bili prisutni na proslavi Dana Dužijance.

Tom prilikom Kata Kuntić pridsidnik KUD "Bunjevka" zafalila se na poseti, i izrazila veliko zadovoljstvo što se ukazala prilika da se tako visokim državnim i pokrajinskim zvanicama pridstavi bunjevačka kultura i tradicija.

U svom izlaganju istakla je značaj osnivanja ogranka - Asocijacije naivnih umetnosti, KUD "Bunjevka", koja ima za cilj objedinjavanje, očuvanje i nigovanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Bunjevaca. Posebno je istakla da je KUD "Bunjevka" priredila dvi značajne izložbe u okviru obilužavanja nacionalnog praznika "Dana Dužijance". U Bunjevačkoj matici pod nazivom "Slamarke u slavu Dužijance" (izložbu slika od slame) i izložbu u Bunjevki pod nazivom "Tradicija u slami" (di su posetioci pored dvi stalne etno postavke, mogli vidit skulpture u slami, ljuskuri i tradicionalni vez). Ovim izložbama ostvaruju se prvi koraci u ostvarivanju ciljeva, posebno na očuvanju jedne od najstariji narodni rukotvorina, likovnu tehniku u slami, što se danas po ričima kustosa i istoričara umetnosti pritvorilo u prava umetnička dila.

Posebno je istakla značaj najvažnije skulpture na izložbi, tikva u tehniki slame, pod nazivom "Bogatstvo bačke ravnice" koju su izradile članice Asocijacije (šest autora). Tikva u slami izazvala je veliko interesovanje. Skulptura je zajednički projekat Bunjevačkog nacionalnog saveta i KUD "Bunjevka" u nameri promovisanja jedinstvenog svedočanstva tradicije Bunjevaca na svim međunarodnim skupovima, koju će pratit katalog na tri jezika - bunjevačkom, srpskom i engleskom. Uz posebnu napomenu, istakla je da je njezin jezik - bunjevački jezik, maternji jezik a nikako dijalekt.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije mr Nebojša Stefanović, nakon razgledanja izložbe u knjigu utisaka napisao je:

-15.08.2012.

- Uz želju da i dalje uspešno čuvate kulturnu baštinu bunjevačke nacionalne manjine, želim vam sav uspeh u predstojećim izazovima.

S' poštovanjem

Nebojša Stefanović.

Kliknite na fotografiju da biste je uvećali