Izbori 2012.

IZBORI 2012.

I Bunjevci u Skupštini grada Subotice

 

Izbori_2012Na izborima održanim 6. maja Savez bačkih Bunjevaca je učestvovao na izborima za gradsku skupštinu u Subotici, i na dva mesta po većinskom izbornom sistemu za Skupštinu AP Vojvodine.

Smatramo da smo, kao politička stranka nacionalne manjine, u uslovima kad su istovremeno održavani izbori na svim nivoima, postigli odlične rezultate.

Lokalni izbori:

Savez bačkih Bunjevaca postala je parlamentarna stranka u Skupštini grada Subotice sa dva osvojena mandata. Ukupan broj osvojenih glasova je 1921, odnosno 2,72%.

Odbornici u Skupštini grada su Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i Branko Pokornić, predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Sticanjem statusa parlamentarne stranke izborom dva odbornika, postignut je cilj koji je zacrtan uoči izbora i stekli su se uslovi da se u daljem političkom radu u Skupštini grada ostvare oni zadaci i potrebe, koji su projektovani u Platformi objavljenoj pre izbora.

Na osnovu ostvarenih rezultata Savez bačkih Bunjevaca nastojaće da bude deo skupštinske većine u gradu Subotica.

 

Bunjevačka stranka - Blaško Gabrić, osvojila je 1,71% glasova što joj je donelo jedan mandat u Skupštini grada Subotice. Prema rečima predsednika stranke Srđana Evetovića, veoma su zadovoljni ostvarenim rezultatom.

Bunjevačka stranka Vojvodine koja je podržala listu Ujedinjenih regiona Srbije nije prešla cenzus na izborima za lokalnu skupštinu. Na izborima su osvojili 3,73% što je bilo nedovoljno da pređu granicu cenzusa od 5%.