Dan izbora prvog Nacionalnog saveta

NACIONALNI PRAZNIK BUNJEVACA

Dan izbora prvog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

 

06U subotu, 26. februara, u prostorijama Bunjevačke matice, obilužen je još jedan od nacionalni praznika Bunjevaca u ovom misecu, Dan osnivanja prvog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Prija tačno devet godina osnovan je Bunjevački nacionalni savet, tačnije 23. februara 2003. godine.

Ove godine, praznik je obilužen u drugčijoj formi. Tako je prijapodne održana Radna sednica saveta, a posli pauze, bio je upriličen i svečan dio praznika. Najprije je prisutne pozdravio Branko Pokornić, pridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita, koji je istako da su Bunjevci, konačno 2003. godine, izborom Nacionalnog savita, dobili pravo da se izjašnjavaju ko Bunjevci i budu priznati ko nacionalna manjina, da koriste svoj maternji jezik i da s ponosom mogu stati dok se piva svečana pisma. Ko što znamo, savet je zadužen za četri oblasti, obrazovanje, informisanje, kulturu i službenu upotribu jezika i pisma, a o radu u protekli devet godina, Pokornić je kazo sledeće:

- Rad nacionalnog savita od 2003. godine prošo je težak i trnovit put, na kojem je bilo tušta priprika, koje su se privazišle, sve u cilju uspišnog poslovanja. Tako su i na današnjoj Radnoj sednici sve odluke donete jednoglasno, čime je pokazano da uz dobru volju i razumivanje, možmo doprinet ujedinjenju pa i tom da Bunjevci mogu izać prid Grad i kazat da su živ i slobodan narod i tražiti da učestvuju u kreiranju života u Subotici.

Uvažavajući sve prisutne, posebno bi se s par rečenica obratio Bunjevcima:
Dragi moji sugrađani Bunjevci, ako ste srcem i imenom Bunjevci, iskoristite priliku sad na ovim izborima, ko što ste to uradii 1918. godine i pokazali da ste Bunjevci. Iako je sad 2012, ovo je istorijska prilika da pod bunjevačkim imenom izađemo na lokalne izbore, kako bi mogli da učestvujemo u životu grada. Zato vas molim da jednu ovaku inicijativu zajedno podržimo i da se pored jedinstva u nacionalnom savetu, zajedno izborimo, kako bi kroz političko jedinstvo učetvovali u ovom gradu.

Posli obraćanja pridsidnika, prisutnima se obratila i mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnik Izvršnog odbora BNS. Čitanjem svog referata, Kujundžićeva je pokušala ukazat na probleme koji već 3 vika prate Bunjevce. Oni se odnose na sve nepravde koje su Bunjevci proživljavali i još uvik proživljavaje, na sve ono što ji je spoticalo i uništavalo, ali ističe da su Bunjevci opstali zafaljujuć svojoj upornosti da sačuvaju svoje običaje, igre i jezik i s ponosom i gordo divanili da su Bunjevci.

U nastavku programa su Stela Bukvić i Zvonko Stantić pročitali pismu „Postojimo“, autorke Gabrijele Diklić, dok su veterani Kulturno umetničkog društva „Bunjevka“ odigrali splet bunjevački igara, a za dobru muziku bili su zaduženi Sledbenici Tumbas Pere Haje i solistkinja Tamara Babić.