Somborsko bunjevačko prelo

UG "BUNJEVAČKO KOLO" - SOMBOR

Veliko bunjevačko prelo - Sombor 2012.

 

slika03U subotu, 04. februara u Bunjevačkoj kući u Somboru održano je Veliko bunjevačko Marinsko prelo. Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora je ovim prelom osim Nacionalnog praznika, proslavilo još jedan značajan jubilej, a to je 90 godina od održavanja prvog Bunjevačkog prela u Somboru, davne 1922. godine, kada je novoosnovano udruženje „Bunjevačko kolo“, na čelu sa Antunom Tonikom Bošnjakom, održalo prvo prelo.

Ove godine praznik je dočekan ko i davni zima, ali ni snig nije spričio prijatelje, članove i goste da do Sombora stignu iz Beograda, Bačkog Monoštora, Sivca, Stapara, Novog Sada, sa okolni salaša Nenadića, Gradine...

Prigodnim ričima prelo je otvorio počasni pridsidnik Bunjevačkog kola, gospodin Đuro Bošnjak koji se osvrnio na protekli 90 godina od održavanja prvog Bunjevačkog prela, a dobrodošlicu, lip provod i zabavu gostima poželio je pridsidnik „Bunjevačkog kola“, Dejan Parčetić.

Za prigodan kulturno umitnički program pobrinile su se „Varošanke“ i GKUD „Ravangrad“, a dobru tamburašku muziku i veselje upriličili su momci iz orkestra „Još ovu noć“.

Naročita radost Somboraca i Bunjevačkog kola bilo je ovogodišnje pridstavljanje učesnica u izboru za „Najlipšu prelju“ na prelu u Suboticu di su Kolo pridstavljale Nevena Brdarić, Milica Mastilović i Ružica Cigić-Parčetić, di je po prvi put za najlipšu, izabrana upravo Somborka, mlada gimnazijalka Milica Mastilović. Somborskim preljama je tim povodom posebne zafalnice, poklone i cviće uručio pridsidnik Kola Dejan Parčetić.

Tradicionalno, na prelu se dodeljuju slamarske slike Bandašu i Bandašici na prošloj Dužionici. Tako su umitničke slike poklonjene Silviji Sekereš i Vinku Liščeviću, bandašu i bandašici na Dužionici 2011. godine.

Veselje i igranka upotpunjeni su i zabavnim igrama, pa se tako biro „Najlipši bunjevački brk“ ko i „Najelegantnija dama somborskog prela“, pa je tako „Najlipši brk“ imo Antun Fratrić, a najelegantnija dama prela bila je gospođa Nina Beretić.

I ko što se u pismi kaže, „igralo se sve do zore rane, bunjevačko- ono na dvi strane“, tako su i ovog puta najveseliji gosti dočekali zoru u Bunjevačkoj kući.

(Kliknite na fotografiju da biste je uvećali)