Reakcija BNS-a na napade od strane HNV-a

ODRŽANA PRES KONFERENCIJA U BUNJEVAČKOM NACIONALNOM SAVITU

Reakcija BNS-a na napade od strane HNV-a

 

Ostojic_PokornicNovinski tekstovi koji su objavljivani tokom nedilje, a u kojima je Slaven Bačić, pridsidnik Hrvatskog nacionalnog vijeća na grub način okarakterisao Bunjevce, te izneo čitav niz neistina poredeći pripadnike bunjevačke i hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, u Bunjevačkom nacionalnom savitu su u četvrtak, 19. januara, održali konferenciju za štampu.
Branko Pokornić, pridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita, i mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Izvršnog odbora BNS-a, potvrdili su da su pomenuti tekstovi puni neistina, te da je rič o očiglednoj zamini teza.
– Naša obaveza je bila da reagujemo na izjavu gospodina Slavena Bačića koji je s dosta teškim ričima izno da su Bunjevci učestvovali u zločinačkom napadu na narod Republike Hrvatske. Po čemu su to Bunjevci zločinci i zašto se na taj način Bunjevci prozivaje? Zašto se tako reaguje i zašto se proziva narod koji ne postoji, kako oni kažu od vrimena Miloševića, već je tu odavno, učestvujuć u izgradnji ovog grada, i koji ima sva druga prava ko i ostale nacionalne zajednice u Srbiji. Ni jednog momenta nismo osporavali pravo svim građanima da se izjasne kako žele, pa i pravo da se izjasne ko Hrvati, a samo tražimo da ni nama niko to pravo ne osporava, ko ni da se osporava naše pravo da imamo institucije na bunjevačkom, da dica uče bunjevački u škulama, da u crkvama čujemo svoj jezik, da imamo medije, da se ono što su nama ostavili naši stari, sačuva i za nove generacije – kazo je, izmed ostalog, Branko Pokornić, pridsidnik BNS-a.

Mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Izvršnog odbora BNS-a, istakla je da je u tekstovima došlo do zamina teza, jer u Srbiji Hrvati imaje daleko bolji položaj neg Bunjevci. Mr Kujundžić Ostojić je iznela da su razlike u budžetima velike, ko i broj poslanika na svim nivoima, prisustvo u medijima, a posebno se osvrnila na pitanje jezika.
– Bilo je kazano da nama Srbi rade na standardizaciji jezika. To je apsolutno netačno, ne može nam niko standardizovat jezik ako ga ne zna, to možmo samo mi, kako možmo i kako znamo. Dal je to dobro el nije, to će prosudit Savit Evrope koji će zasidat tokom 2012. godine. I nije to ništa specijalno za Bunjevce, jer će se u isto vrime radit i verifikacija vlaškog, bugarskog i romskog jezika. Nismo, dakle, privilegovani, ništa se u Srbiji ne radi posebno zbog Bunjevaca. Mi bi volili da je tako, al to ne da je samo daleko od istine, nego je velika neistina. Ne volimo da se ovako pripucavamo, imamo dosta naši problema i poslova, al ima stvari oko koji ne možemo ćutit. Upravo je serija tekstova koji su izlazili povod da reagujemo. Divani se o „bunjevačkom pitanju“, a da niko Bunjevce ništa ni ne pita. Ne postoji „bunjevačko pitanje“, postoje Bunjevci i Hrvati. To nekome može da se ne sviđa, svako može da ima svoje mišljenje, ali tu pitanja nema – dodala je mr Kujundžić Ostojić.