Prijem prid Novu godinu

PRIJEM PRID NOVU GODINU

Druženje – povod za ocinu

 

Pokornic   U prostorijama Bunjevačke matice, u sridu 28. decembra, održan je koktel za pridstavnike svi bunjevački institucija. Bila je to prilika, da se ocini rad svake institucije ponaosob, ali isto tako da se nakon sumirani rezultata odluči šta je ono najbitnije što Bunjevce čeka u Novoj godini. Po ričima Branka Pokornića, pridsidnika Bunjevačkog nacionalnog savita, Bunjevci se mogu pofalit jedinstvom koje su uspili ostvarit ove godine, a rezultati u četri oblasti Savita su svakako povezani s takim stanjem.

   Ivan Sedlak, pridsidnik Bunjevačke matice istako je da su čeljad u Matici zdravo tušta uradila, kad je u pitanju očuvanje tradicije, običaja i jezika, a tom u prilog iđe i skoro izdata knjiga Marka Peića „Oscilacije života“, koja je pored drugi izdanja ove institucije, svakako jedna od najvažniji. Pored tog Matica se mož pofalit bogatim programom u okviru manifestacije Večeri utorkom, velikim brojem promocija, a ove godine obilužila je i 100 godina crkvene Dužijance. Kad su mladi u pitanju i ove godine održan je konkurs Bunjevačka lipa rič, na kojem su najmlađi uzeli najviše učešća. Ovo je bio samo osvrt na veliki dio posla koje je Bunjevačka matica uradila ove godine.

   Ne smimo zaboravit ni Odbore Nacionalnog savita, pa je tako Mirjana Savanov, pridsidnik Odbora za obrazovanje istakla da je urađeno tušta u ovoj oblasti, o čemu najbolje svidoči broj upisane dice na Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture. Škulska 2011/2012. godina značajna je i po tom što je po prvi put predmet Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture uveden i u više razrede osnovni škula.
   Mirko Bajić, pridsidnik Odbora za službenu upotrebu jezika, naglasio je značaj standardizacije bunjevačkog jezika, koja se očekuje u 2013. godini, a poslovi oko ovog zadatka već su dobrim uznapridovali. Pored tog, ko direktor NIU Bunjevački informativni centar, zadovoljan je ostvarenim rezultatima u radio programu, koji je u Somboru prija nikon vrimena dobio umisto po sata, emisiju od sat vrimena nediljno, a to je dobar korak kad je u pitanju informisanje Bunjevaca, pa se nada da će se tim primerom vodit i ostale radio stanice na kojima se emituje emisija na bunjevačkom jeziku.
   Kad je informisanje u pitanju, jedna od najznačajniji institucija je svakako Bunjevački informativni centar, koji se pored izdavanja „Bunjevački novina“ i „Tandrčka“, bavi i drugim izdanjima. Mr Suzana Kujundžić Ostojić, urednik „Bunjevački novina“ kazala je da BIC svake godine ima čim da se pofali, a ovog puta to je bilo izdavanje knjiga, Bunjevačkog kalendara, Tandrčka i njegovog blaga 3, kao i jedno modernije izdanje za dicu, a rič je o cd izdanju Tandrčak Vam divani. To je samo jedan dio rezultata s kojima je BIC završio ovu godinu.

   Na kraju ne smimo zaboravit ni Sombor, di je aktivno Udruženje građana „Bunjevačko kolo“, koje pored obilužavanja nacionalni praznika Bunjevaca organizuje i velik broj tribina, kao i kulturni sadržaja. Ono na šta su Somborci posebno ponosni u 2011. godini je izdanje knjige Veljka Petrovića „Tri bunjevačke pripovitke“, kojim je upotpunjen jubilej 90 godina postojanja udruženja.

(Kliknite na fotografiju da biste je uvećali)