Bunjevci gosti Žikine šarenice

BUNJEVCI BILI GOSTI EMISIJE “ŽIKINA ŠARENICA” NA RTS-u 24.SEPTEMBRA

Bunjevačka rič i pisma prid milionskim auditorijumom

sarenica_04   U subotu, 24.septembra, Bunjevci su bili gosti u emisiji Prvog programa RTS-a “Žikina šarenica” čiji je autor i voditelj Živorad Nikolić Žika. Cilj autora je bio da pridstavi bunjevačku kulturu, tradiciju i jezik, ko jedne od nacionalnosti koja živi u Srbiji. Na ekranu se pojavila brojna grupa pridstavnika bunjevačke nacionalne zajednice, ko i folklorni ansambl Bunjevačkog kulturnog centra “Tavankut” iz Tavankuta, tamburaški orkestar “Dukati” i solistkinja Tamara Babić, koja je izvela dvi bunjevačke pisme.

   Iako su čeljad zdravo rano ustala da bi stigli do 8 sati ujutru da budnu u studiju u Košutnjaku, svi su uspili da se oprave i u 9,05 sati budnu u svom najboljem izdanju. Prvi od Bunjevaca je pridstavljen Branko Pokornić, pridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita, koji je ukratko upozno gledaoce o nadležnostima ovog tila, šta ono znači za bunjevačku nacionalnu manjinu, ko i na kojem prostoru žive Bunjevci. Onda je Nevenka Bašić Palković, ko kustos Gradskog muzeja, na Žikino pitanje, divanila o istoriji Bunjevaca i njevom jeziku. Posli tog je nastupila folklorna grupa u nošnjama od bilog šlinga. Na pitanje o proslavi dužijance divanila je Kata Kuntić, pridsidnik KUD-a “Bunjevka”, a onda je pokazala na dilove bunjevačke narodne nošnje, bili šling, od koji je jedan komad star priko sto godina. Potom je voditelj gledaocima skrenio pažnju na astal koji su uredile Ana Petrov i Kata Kuntić. Podloga su bili komadi odiće od bilog šlinga, a na njoj su bili predmeti ispleteni od slame i izrađeni od ljuskure, radovi Ane Petrov.

   Iza tog nastupili su ponovo Tamara Babić obučena u svečano bunjevačko ruvo od zlatnog brokata, i ponovo folklorci BKC “Tavankut”. Triba kazat da ovo nije samo emisija koja iđe uživo, neg i pivanje i sviranje je išlo uživo, pa lipota Tamarinog glasa, koraki mladi folkloraša i zvuci tambura bili su autentični.

   U drugom bloku pored ostali gostuju i Žikini pitalica, od Bunjevaca su još divanili mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je ko glavni i odgovorni urednik “Bunjevački novina” navela da Bunjevački informativni centar izdaje novine, pa dičji list “Tandarčak”, ko i knjige bunjevački stvaralaca, i nanoviji proizvod CD “Tandrčak vam divani” sa bunjevačkim pismicama i pripovitkama. Žika je Suzanu pridstavio i ko autora pismice “Bubuš i mrak” koju je zatim odrecitovo najsimpatičniji učesnik, desetogodišnji Aleksandar Rukavina, kojeg je posli Žika povo sa sobom do astala sa bunjevačkim ručkom, da ga pita šta bi on izabro, na što je ovaj kazo šunku, divenicu, sir, i izazvo smij i duhovite komentare.

Kod tog astala sa privlačnom bunjevačkom ranom Žika je divanio sa Katicom Marganić, glumicom amaterom, iz Bajmoka, koju je pito za najčeća ila koja su Bunjevci kadgod kuvali, pa je tu kazano i za bunjevački kuvar koji se izdaje za Festival bunjevački nacionalni ila u Bajmoku. Zatim su folklorici nastupili sa igrom “Cupanica”.

   Pored čeljadi koja su nastupila u emisiji, bilo je i oni koji su ostali iza kulisa al su učestvovali u spremanju emisije: Mirko Bajić, Stela Bukvić, Šime Sekulić, Apolon Savanov, Gabrijela Diklić, Vesna Milanković, Dubravko Godar, Anica Skenderović, Zorica Tumbas, Milica Iršević.

   Za kraj da spominemo da je u emisiji učestvovo glumac i pisac Radoš Bajić, za kojeg u emisiju nije stigla torta naručena za njegov rođendan, pa ga je Žika ponudio bunjevačkim specijalitetima, što su posli privatili svi učesnici ko i kamermani i asisteniti “Žikine šarenice”. Dakle, sve je završeno u dobrom raspoloženju, uz tušta pitanja o Bunjevcima i bunjevačkoj kujni.

 

 

Bunjevci ko osveženje

Nakon završetka emisije "Žikina šarenica”, njen autor I voditelj Živorad Nikolić Žika je za naše novine pristo da da izjavu. Na pitanje, kad ste prvi put srili Bunjevce i kako ste se odlučili da ih pridstavite u svojoj emisiji, on je kazo slideće:

-Više puta. Ja poznajem kulturu Bunjevaca, i to je za mene vrlo zanimljivo i interesantno. A kako smo se odlučili? Mi pričamo o Srbiji, o narodima i narodnostima koji žive u Srbiji. Ovo je nacionalna televizija i to je osnov za sve naše priče. Mislim da je to i posao nacionalne televizije, da se što više upoznajemo, jer što se više poznajemo više se razumemo, volimo.

Dal ste zadovoljni kako ste prikazali Bunjevce u svojoj emisiji?

-Ja mislim da je za mene ovo bilo divno, za mene je ovo bilo zaista osveženje i saznao sam još štošta novo. Govor je izvanredan i to je važno očuvati, ja to uvek insistiram u svim tim razgovorima. Ljudi koji se stide svoje kulture, svog jezika , svojih običaja, to nisu pravi ljudi. Zato vrlo cenim ljude koji cene to što imaju, tu tradiciju koju prenose s generacije na generaciju. To je, uotalom, uslov opstanka jednog naroda, jedne nacije, nacionalnosti – odgovorio je Žika Nikolić.

 

 

Fotografije možete pogledati ovde.