Obilužen 25. novembar Dan Velike narodne skupštine u Novom Sadu 1918. godine

 


Obilužen 25. novembar Dan Velike narodne skupštine u Novom Sadu 1918. godine

│ Petak, 25.11.2022. │


 

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i pridsidnica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa delegacijom Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad, položili su vince na spomen-ploču na mistu na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostali Slovena Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918. godine. Tog dana doneta je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

25 nov 07

- Svakog 25. novembra, Grad Novi Sad odaje poštu slavnim precima i tradicionalno obeležava ovaj datum, značajan za državu Srbiju i celokupan srpski narod. Zgrada banke u centru grada pored koje svakodnevno prolazimo, bila je mesto važnog događaja za Vojvodinu i Srbiju te davne 1918. godine. Zato se i posle 104 godine, ponosno sećamo tog datuma. Ali pored čuvanja sećanja i odavanja zahvalnosti, važno je i današnje generacije podsećati na značaj tog događaja. U tom kontekstu treba naglasiti da, proglašenje prisajedinjenja dugujemo hrabrim, odvažnim i nadasve složnim ljudima tog vremena, sa vizionarskim pogledom u budućnost. Velika narodna skupština bila je i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna i da je postojalo opšte pravo glasa. Posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam, i to prvi put u Evropi. Ti principi slobode i ravnopravnosti i danas su glavna vodilja u našem Novom Sadu, u celoj Srbiji. Stoga, ugledajmo se na njih i složno gradimo našu budućnost, kako bismo i mi našim potomcima ostavili svet na koji će biti ponosni - kazo je gradonačelnik Milan Đurić.

25 nov 05

U ime Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine obratio se Aleksandar Bošnjak i rekao da se njegovi članovi diče tom istorijskom odlukom u kojoj su učestvovali.

- Nadam se da ćemo očuvati tradiciju i kulturu Bunjevaca i da će naši potomci biti ponosni na naša dila, ko što smo i mi na naše pritke – kazo je Bošnjak.

25 nov 08

Polaganju vinaca prisustvovala je i delegacija isprid Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 u Novom Sadu na čelu sa Goranom Maksimovićem ko i delegacija Saveza bačkih Bunjevaca sa Mirkom i Borisom Bajićom.

 

 


FOTOGRAFIJE