IN MEMORIAM - PAVLE BLESIĆ (1924 - 2022)

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Subota, 09.04.2022. │Autor teksta: Milan Stepanović │


IN MEMORIAM - PAVLE BLESIĆ (1924 - 2022)

 

Pavle BlesicU petak, 8. aprila 2022. godine, preminuo je u 98. godini poznati somborski slikar, vajar i likovni pedagog PAVLE BLESIĆ.

Rođen je 6. avgusta 1924. g. u Somboru, gde se školovao u osnovnoj, građanskoj i srednjoj Učiteljskoj školi, a potom je završio Likovni odsek Više pedagoške škole u Novom Sadu, kao i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio je učitelj i nastavnik u Stanišiću, a zatim i nastavnik likovnog u Somboru. Svoju impresivnu stvaralačku delatnost u vajarstvu i slikarstvu Pavle Blesić započeo je krajem 1950-ih. Osim skulptura i slika, uspešno se bavio i crtežom, akvarelom i tapiserijom. Godine 1965. postao je i član Udruženja likovnih umetnika Srbije. Njegov velik slikarski opus, koji pokriva bezmalo sve ključne likovne obrasce svog vremena, jedan je od onih koji su oblikovali prepoznatljiv umetnički identitet Sombora u drugoj polovini 20. veka i na početku ovog 21. stoleća. Jednako tako, i Sombor je oblikovao umetnost Pavla Blesića, čiji se likovni izraz, kroz različite slikarske cikluse i opuse, prvenstveno temeljio na emotivnom doživljaju zavičaja.

Bio je doživotni zaljubljenik u rodni grad, koji je njegovim slikama davao prepoznatljiv pečat, ne narušavajući njihovu autentičnu lepotu jezika boje, ritmova i svetlosti. Brojne skulpture Pavla Blesića vremenom su postale deo harmonije somborskog gradskog prostora, oplemenjujući ga, obogaćujući i dajući mu nov značaj i dimenziju. O umetnosti Pavla Blesića objavljene su četiri monografije, a izlagao je na preko 50 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Odlikovan je Ordenom rada sa srebrnim vencem, dobitnik je Oktobarske nagrade grada Sombora, kao i velikog broja priznanja na likovnim manifestacijama u zemlji i svetu. Značajan broj svojih slikarskih i vajarskih radova Pavle Blesić zaveštao je rodnom gradu, odnosno Gradskom muzeju u Somboru, koji poseduje njegov bogat legat. Kroz čitav svoj stvaralački vek rado se odazivao pozivima humanitarnih organizacija i svojim delima izdašno je pomagao njihov rad. Posebno je podržavao rad obnovljenog somborskog „Bunjevačkog kola“, prepoznajući u njegovim aktivnostima žile svojih porodičnih korena i niti sopstvenog porekla.

Pavle Blesić biće sahranjen na Velikom katoličkom groblju u Somboru, u utorak, 12. aprila, u 11 časova.