Božićna dičija radionica – Božićna čarolija

 


Božićna dičija radionica – Božićna čarolija

│ Izvor: BMC │ Utorak, 14.12.2021. │


 

Tradicionalna dičija radionica pod nazivom „Božićna čarolija“ u organizaciji  Bunjevačkog omladinskog centra održana je u ponediljak, 13. decembra na Sv. Lucu u OŠ „Đuro Salaj“ u Subatici.

IMG 5280

Tema održavanja ove dičije radionice je bila vezana za božićne praznike, di su dica imala prilike da vide kako se kadgod sadilo žito na Svetu Lucu, potom izrada čestitki od slame sa božićnim motivima ko i izrada figura od tista za Božićnjak.

IMG 5283

Moderator ove dičije radionice bila je Marija Bošnjak iz Male Bosne, koja je dici divanila o običaju za Svetu Lucu, potom je takođe jedan od moderatora ove dičije radionice Stipan Budimčević, poznat somborski slamar pravio sa dicom čestitke od slame.

IMG 5420

Treći dio radionice bio je pridviđen za izradu figura od tista za „Božićnjak“. Dica su imala prilike da nauče kako se prave ptice, kokoške, ovce, ruže i druge figure od tista koje se stavljaje na „Božićnjak“. Završni dio ove radionice bio je pridviđen za podilu novogodišnji paketića za dicu od strane BNS-a sa Dida Mrazom.

 

 


VIDEO: BMC


FOTOGRAFIJE