Dani bunjevačke kulture u Subatici

 


Dani bunjevačke kulture u Subatici

│ Izvor: BMC │ Nedilja, 05.12.2021. │


 

UK „Centar za kulturu Bunjevaca“ u saradnji sa Gradskim muzejom iz Subatice organizovo je u subotu, 4. decembra, u prostorijama Gradskog muzeja radionice i izložbu pod nazivom „Božićnjak“ u okviru projekta Dani bunjevačke kulture u Subatici.

IMG 4776

U prvom dilu programa bile su organizovane radionice za dicu iz osnovni škula di su bila prisutna dica iz OŠ „Ivan Milutinović“ sa učiteljicama Slađanom Štetak i Tatjanom Šipoš Stantić ko i radionice za omladinu tj. dicu iz sridnje škule kojima je koordinirala Jadranka Tikvicki, pridsidnica odbora za obrazovanje pri BNS.

IMG 4553

Nakon ove dvi radionice održana je i radionica za odrasle, moderator svi radionica bila je Marija Bošnjak koja dugi niz godina izrađuje Božićnjake i prinosi znanja mlađim generacijama. U radionicama su asistirale Nela Ivić i Jovana Francišković.

IMG 4412

Svečani dio programa je upriličen sa izložbom Božićnjaka kako se on kadgod radio a na koji način se on danas čuva ko elemenat nematerijalnog kulturnog nasliđa Bunjevaca.

Na početku svečanog programa se prisutnima obratila dr Suzana Kujundžić Ostojić i istakla značaj organizovanja ovakve manifestacije u okviru Gradskog muzeja u Subatici.

IMG 4734

Dr Tatjana Bugarski regionalna koordinatorka Centra za zaštitu NKN Srbije je spominila šta je bitno da se neki elemenat NKN zaštiti i koliko je značajno da se niguje autentičnost i tradicija naroda ovi prostora prinoseći ih na mlađe naraštaje.

Kata Kuntić, autor ove izložbe nam je štogod više kazala o ideji izložbene postavke jel se ona više od tri decenije bavi kulturom i tradicijom Bunjevaca.

IMG 4675

Direktorica Gradskog muzeja u Subatici Aniko Mihajlović je pofalila organizaciju ovakve izložbe u Gradskom muzeju i kazala je da su se već izrodile i nove ideje oko buduće još bolje saradnje.

Med prisutnim zvanica bili su pridstavnici bunjevački ustanova, udruženja ko i direktor NIU BIC Boris Bajić.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE