Bunjevački svatovi – posli dvi i po decenije

 


Bunjevački svatovi – posli dvi i po decenije

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 27.09.2021. │


IMG 3757

U subotu, 25. septembra, održana je promocija filma „Bunjevački svatovi“. Rič je o projektu Kulturno-umitničkog društva „Aleksandrovo“ koji je čeko dvi i po decenije kako bi ugledo svitlost dana.

IMG 3700

Naime, veći deo materijala je snimljen, al je godinama bio rasut, sve dok nije stigla pomoć Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“.

Film je rađen je na bazi istorijski izvora, naročito Kate Prćić, Ištvana Ivanjija, mog dide Mije Mandića, Taki svatovi su bili prija 100 godina, pa smo tražili take salaše i enterijere koji su bili odgovarajući – kazo je Mijo Mandić koji stoji iza scenarija i režije.

IMG 3711

Najveći dio „glumačke postave“ činili su članovi KUD „Aleksandrovo“.

Snimci su bili izgubljeni, dio nije bio snimljen onda. Uspili smo konačno sve sakupit, završit. Ideja je potekla od Mije Mandića i mog pokojnog oca, nuz veliku podršku šandorsku firmi – divanio je Tihomir Vrbanović, pridsidnik KUD „Aleksandrovo“.

IMG 3659

U ulogi mlade i mladoženje bili su Igor Krčelić i Vesna Takač, a kažu kako im je to bio doživljaj kojeg će pamtit cilog života.

Kako je i kazano na promociji, velika pomoć stigla je od dr Suzane Kujundžić Ostojić.

Kad je počela „Korona“ i kad se utišalo, imali smo kada tragat za materijalom. Uspili smo skupit sve na jedno misto i snimit što je falilo. Snimljeno je koliko se moglo u to vrime autentično, lipo se divani bunjevački, i ovo je svakako vridan film – dodaje pridsidnica NSBNM, odnosno upravitelj UK „Centar za kulturu Bunjevaca“.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


 

FOTOGRAFIJE