„Promaja u pendžerima vrimena”

 


„Promaja u pendžerima vrimena”

 │ Izvor: BMC │ Srida, 25.11.2020. │


 

U izdanju Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, a nuz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, svitlost dana ugledalo je drugo izdanje knjige „Promaja u prendžerima vrimena” Marije Horvat.

Promaja u pendzerima vrimena 1

Ko i prvo, i ovo izdanje je posvećeno kadgodašnjem životu. Nosi autentične foto-zapise salaša koji sad već više ni nema, te drugi stvari i kadgodašnjeg svakogdašnjeg života Bunjevaca u Vojvodini.

U drugom izdanju se nalaze i nike nove fotografije. Ima više salaša, izmed ostalog tu je i slika mog salaša iz ditinjstva koju je nasliko moj pokojni brat – objašnjava Marija Horvat.

Promaja u pendzerima vrimena 2

Kroz knjigu su, nuz lipu rič i fotografiju, zabiluženi brojni detalji koje je Marija Horvat, ko saradnica „Bunjevački novina”, „Subotički novina” i „Het napa” pridstavila. Ponosna je, kako kaže, na lipe pripovitke o običnim ljudima.

Za svoje fotografije kaže kako one nisu umetničke, nego su fotografije trenutka, kako biluži brojne momente koje potom čuva zauvik.

Nije to nostalgija, to je moja ideja da zabilužim ono što nestaje. Mnogi salaši koje sam fotografisala za prvo izdanje više ne postoje. Možda ostaje po koji drač, rpa zemlje...

N. S.