„Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu”

 


„Dani bunjevačke kulture u Novom Sadu”

│ Izvor: BKC Novi Sad │ Četvrtak, 27.08.2020. │


IMG 5540

Tradicionalna manifestacija „Dani bunjevačke kulture” održana je u Novom Sadu po šesti put, u sridu, 26. avgusta, a jedan od najvažniji elemenata je obilužavanje „Dana Dužijance”, nacionalnog praznika Bunjevaca. Nuz poštivanje epidemiološki mira u „Bunjevačkom kulturnom centru Novi Sad” su uspili realizovat program, prilagođen trenutnoj situaciji.

IMG 5560

Ovo je već tradicija kako organizujemo „Dane bunjevačke kulture u Novom Sadu”, a u okviru nji je i promocija „Dužijance”. Zbog poznati okolnosti malo smo prilagodili program, al smo uspili obilužit naš nacionalni praznik, nuz podršku Grada Novog Sada, Kulturnog centra Novog Sada, NSBNM, UK „Centar za kulturu Bunjevaca” i KUD „Bunjevka” – kazo je Mirko Bajić, pridsidnik BKC „Novi Sad”, a potom i najavio:

Imamo ozbiljne planove za naredni period, a u saradnji sa Savezom bačkih Bunjevaca pripravljamo otvaranje „Bunjevačke kuće” u Novom Sadu.

IMG 5571

Okupljene je pozdravila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Ona je istakla velik značaj ideje promocije bogate kulture i tradicije bunjevačke zajednice i u Novom Sadu.

Svaka nacionalna zajednica teži da je i drugi upoznaje, pa je tako i u Novom Sadu. Mnogoznačno nam je važno bit pripoznat i u Novom Sadu, pa smo se trudili i u ovakim okolnostima održat tradiciju. Bunjevci su poznati po upornosti, pa je i ovo jedan primer kako uprkos svim teškoćama uvik damo sve od sebe – istakla je pridsidnica NSBNM.

IMG 5587

U realizaciji postavke u Kulturnom centru Novog Sada ponovo je velik doprinos dala Kata Kuntić, pridsidnica KUD „Bunjevka”, pa su i Novosađani mogli vidit koja su to najvažnija obilužja „Dužijance”.

Svake godine pokazivamo kako Bunjevci obilužavaje ovaj običaj, odnosno i naš nacionalni praznik. Trudimo se prikazat naše tradicionalne simbole „Dužijance”, poput kruva, krune, perlica, al i uvik napravit štogod novo. Pravi primer su perlice u čijem kreiranju umitnici prave iznova nova remek-dila – divanila je Kata Kuntić.

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA