IZLOŽBA SLIKA U BUNJEVAČKOJ MATICI

│ Izvor: BMC │ Utorak, 26.11.2019. │


IZLOŽBA SLIKA U BUNJEVAČKOJ MATICI

 

U saradnji Bunjevačke matice i Srpsko-ruskog udruženja za kulturu i umitnost „Vukadinović“ u ponediljak, 25. novembra, u okviru obilužavanja nacionalnog praznika Dana Velike narodne skupštine, održana je izložba slika „Slikarska duša“.

IMG 6271

Srpsko-rusko udruženje za kulturu i umetnost „Vukadinović“ održalo devet simpozijuma, tri u Crnoj Gori i šest u Srbiji. Razne destinacije smo obišli, a učestovali su slikari iz petnaest zemalja. Među njima su akademski slikari, akademici, naivci, tako da je izložba kvalitetna – istakao je Đorđe Vukadinović i najavio da je plan da izložba prođe kroz 25 zemalja, dok će izložba u Matici trajat dvi nedilje, dok je pridsidnik Bunjevačke matice Veljko Vojnić nastavio:

Ovo je izložba koja prati obilužavanja dešavanja iz 1918. godine kad su ovi krajovi pripojeni Srbiji. Za nas je ovo važan datum, ne samo zbog nacionalnog praznika. Mi smo izuzetno sretni jer je Đorđe Vukadinović došao i pomogao nam da prikažemo Subotičanima jednu ovakvu izložbu.

IMG 6253

Mirko Bajić, podpridsidnik Nacionalnog savita bunjevačke manjine, pofalio je napore domaćina i dodo:

Bunjevci nemaje drugi put nego da budu ono što jesu, da se bore za svoja prava, i da ih ostvaruju jednako ko i svi drugi koji sa nama ode žive. Matica će i dalje imat podršku Nacionalnog savita u onom što radi, a nadam se da će u skorije vrime prirast u ustanovu kulture. To nam je potribno i trudićemo se da se to ostvari – naglasio je Bajić.

Izložba u Bunjevačkoj matici će trajat dvi nedelje.

 


GALERIJA FOTOGRAFIJA