Istorijskom tribinom obiluženo 80. godina od smrti Ivana Petreša

Bunjevačka kasina

Istorijskom tribinom obiluženo 80. godina od smrti Ivana Petreša

Izvor: Bunjevački Media Centar       Srida, 9.8.2017.


IMG 4198

Program obilužavanja „Dana Dužijance 2017“ je nastavljen sa manifestacijom UG „Bunjevačka kasina“, koja je organizovala istorijsku tribinu posvećenu obilužavanju 80. godina od smrti Ivana Petreša, koja je održana u utorak 8. avgusta, u svečanoj sali Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ u Subotici.

Istorijska tribina je bila posvećena Ivanu Petrešu koji se rodio 21. oktobra 1876. godine u Kaćmaru (Republika Mađarska). Odrasto je u siromašnoj familiji.

Osnovnu škulu je pohađo u rodnom mistu Kaćmaru od 1884 – 1888. godine.

Već u ranom ditinjstvu je pokazo veliko interesovanje za knjige pa su ga roditelji iako siromašni upisali u gimnaziju.

Četri razreda gimnazije je položio u Baji od 1888 – 1892. godine, di mu je ko malom deranu škulovanje bilo vrlo teško, jel je porid knjige moro brinit i o novcu potribnom za škulovanje. Na višu gimnaziju u Kaloči primljen je 1892. godine.

Sarađivo je u „Nevenu“, „Subotičkim novinama“, „Subotičkoj danici“, te u „Danici (Budimpešta)“. Svoje radove je objavljivo pod pseudonimom: Čudomil, Čongradac, Čc, Č i Ivan P.

Umro je od šećerne bolesti posli neuspile operacije u bajskoj bolnici, 16. juna 1937. godine, a posmrti ostaci su mu prinešeni u Čavolj i pokopani u tamošnjem groblju.

Zalago se za opstanak i podizanje svog potlačenog bunjevačkog roda, pa ga je narod zbog tog veoma ljubio i poštivo.

Pridavač na istorijskoj tribini je bio Mijo Mandić, Petrešovu poeziju i prozu čitali su Stela Bukvić, Nela Ivić i Zvonimir Rudinski a u muzičkom dilu programa nastupila je vokalna solistkinja Tamara Babić uz tamburašku pratnju.

T.B.


Video prilog: Bunjevački Media Centar


GALERIJA FOTOGRAFIJA