SIDNICA SAVITA ZA NACIONALNE MANJINE

 


SIDNICA SAVITA ZA NACIONALNE MANJINE

│ Izvor: www.minljmpdd.gov.rs │ Petak, 23.06.2023. │


 

U zgradi Vlade Republike Srbije u četvrtak, 22. juna, održana je sidnica Savita za nacionalne manjine kojom je pridsidavo ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, zaminik pridsidnika Savita, a kojoj su, ko pridstavnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine prisustvovali dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, i Dejan Parčetić, podpridsdinik NSBNM, al i državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

IMG-3

U uvodnom obraćanju ministar Tomislav Žigmanov ukazo je na aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje će bit priduzete u narednom periodu u oblasti unapriđivanja položaja i prava pripadnika nacionalni manjina.

IMG-2

Istako je da će Ministarstvo nastavit saradnju sa svim državnim organima na svim nivoima vlasti koji su zaduženi za pitanja od značaja za nacionalne manjine, ko i da je Ministarstvo adresa za rišavanje svi izazova sa kojim se u svom radu susriću nacionalni saviti.

IMG-1Na sidnici Saveta za nacionalne manjine jednoglasno je usvojen Pridlog programa za dodilu sridstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, kojim je predviđeno da je kultura prioritetna oblast u kojoj se programi i projekti finansiraju iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine u 2023. godini.

 Cilj konkursa će bit unapriđivanje i jačanje kulturno-jezičkog identiteta nacionalni manjina u Republiki Srbiji. Sridstva za Budžetski fond obezbiđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije i iznose 30.000.000 dinara. Sridstva će bit dodiljena putom javnog konkursa koji će tokom jula raspisat Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 Sidnici su prisustvovali pridstavnici nacionalni savita nacionalni manjina, ko i pridstavnici Ministarstva spoljni poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva kulture, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva prosvite i Uprave za saradnju s crkvama i virskim zajednicama.