Dan Dužijance

BUNJEVAČKI NACIONALNI SAVIT OBILUŽIO SVOJ NACIONALNI PRAZNIK, DAN DUŽIJANCE

Nov kruv na astalu

Pridavanje_kruva   Ko i prithodni godina, Bunjevački nacionalni savit je u ponediljak, 15. avgusta, obilužio Dužijancu, jedan od svoja 4 nacionalna praznika. U Velikoj vićnici Gradske kuće, koja je bila tisna da primi sve positioce, svečanost je počela intoniranjom himne Srbije i bunjevačke svečane pisme, a zatim je uslidio najsvečaniji trenutak, pridavanje kruva od novog žita i krune ispletene od slame pridsidniku Bunjevačkog nacionalnog saveta Branku Pokorniću. Njega su pridali ovogodišnji bandaš i bandašica Tatjana Jaramazović i Branislav Kujundžić, iz Tavankuta, a nji su pratili somborski bandaš i bandašica Silvija Sekereš i Vinko Liščević.

   Primajuć kruv Pokornić je zafalio svima koji su učestvovali u velikom poslu oko žita i izno podatke oko običaja dužijance med Bunjevcima. Pridsidnik Izvršnog odbora Bunjevačkog nacionalnog savita mr Suzana Kujundžić Ostojić je podsitila na jednovikovnu tradiciju organizovanja proslave dužijance, ko i kako je prija tog sve počelo na salašima, da bi na kraju istakla kako su nam naši prici ostavili da čuvamo tradiciju Bunjevaca, a to se odnosi i na pridstojeći popis stanovništa di ćemo pod nacionalnost navest - Bunjevac, a pod maternji jezik - bunjevački.

   Med gostima bio je gradonačelnik Saša Vučinić, koji je sa posebnim uvažavanjom divanio o Bunjevcima i bunjevačkom prazniku Dužijanci. Čestitajuć praznik kazo je da pozdravlja ponovno jedinstvo med Bunjevcima, što je publika pozdravila burnim aplauzom.

   Sasa_VucinicNuz brojne goste i domaćine, bunjevačke institucije iz Subotice, okolni naselja i Sombora, u muzičkom dilu programa nastupili su Bunjevački kulturni centar Subotica, folklorni ansambl, i tamburaška banda „Boemi“ iz Tavankuta. Pročitani su stihovi Matije Dulića o dužijanci .

Triba kazat da je ove godine po prvi put povorka od sto obučeni parova Bunjevaca u nošnji krenila od Bunjevačke matice prija svečanosti u Gradskoj kući prošla kroz centar grada, di su odigrali par bunjevački igara, i tako privukli poglede prolaznika. Posebno svečan momenat je bio kad su čelnici bunjevačkog nacionalnog savita, na čelu s Brankom Pokornićom, položili vinac isprid biste Blaška Rajića, da bi posli tog krenili u vićnicu na svečanu akademiju.

   Iako je Dužijanca izvorni bunjevački običaj, Bunjevački nacionalni savit nije imo ništa protiv da se Dužijanca obilužava i ko turistička manifestacija u organizaciji grada, al je ta, takozvana gradska Dužijanca, čija je završna svečanost bila 14. avgusta, na očigled svi građana pritvorena u hrvatsko- crkvenu manifestaciju, koja je po već viđenom scenariju zloupotribljena u političke svrhe i na osporavanje prava Bunjevcima na sopstveno ime i jezik.

Fotografije sa Dana Dužijance možte pogledat ovde.

{iframe width="420" height="315" frameborder="0" allowfullscreen}http://www.youtube.com/embed/tGQr81lTfuc{/iframe}