Bunjevci obilužili nacionalni praznik – „Dan Dužijance“

 


Bunjevci obilužili nacionalni praznik – „Dan Dužijance“


IMG 4371

Kako je to i običaj, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu, obilužen je jedan od četri nacionalna praznika Bunjevaca – „Dan Dužijance“. Ko i većina aktivnosti u 2020. godini, i proslava „Dužijance“ protekla je u nešto drukčijem režimu, zbog aktuelne epidemiološke situacije. Izostali su povorka i svečani program, ali nije izostalo ono najbitnije – zafala Bogu na rodu novog žita.

IMG 4215

Dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, u društvu saradnika, ali i Ivone Ivković i Marijana Horvackog, bandašice i bandaša ovogodišnje „Dužijance“, prvo je odala počast Blašku Rajiću, koji je uradio mnogo na promociji Bunjevaca i njihovi običaja, a najviše „Dužijance“, a zatim je u Franjevačkoj crkvi održana svečana Misa zafalnica.

IMG 4244

Prilikom mise je i posvećen kruv od novog žita kojeg su kasnije, u Etno kući „Kuntić“, bandaš i bandašica i pridali pridsidnici NSBNM. Tom prilikom prisutni su mogli pogledat i video-prikaz „Dužijance“, a u Etno-kući „Kuntić“ je, baš na Veliku Gospojinu, blagosovljen i kip Bogorodice.

IMG 4463

Divaneć o „Danu Dužijance 2020“, dr Kujundžić Ostojić je istakla da je on obilužen u skromnijem smislu, što se tiče centralne manifestacije, ali zato sa velikom zafalom u srcima svi za kruv od novog žita.

 


VIDEO PRILOG: BMC


GALERIJA FOTOGRAFIJA