Bunjevci obilužili nacionalni praznik „Dan Velikog prela”

Bunjevci obilužili nacionalni praznik „Dan Velikog prela”

Petak, 03.02.2017. 12:00

Jedan od svoja četri nacionalna praznika „Dan Velikog prela” bunjevačka zajednica obilužila je u četvrtak, 2. februara, u restoranu „Spartak” u Subotici. Bila je to prilika da se svi prisutni još jedared podsite prvog javnog Velikog prela, održanog 1879. godine, al i da pokažu da Bunjevci i danas niguju svoje jedinstvene običaje i čvrsto se drže svog nacionalnog opridiljenja.

P154

Program je počo nastupom amaterske dramske grupe KUD „Bunjevka” i dilom pridstave „Zemlja naši pradidova”, a zatim su prisutni mogli čut zašto je Prelo toliko bitno za Bunjevce, al i da ova zajednica ima podršku, u varoši, u AP Vojvodini, al i u Republiki Srbiji.

Divaneć ko domaćin na Prelu dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, istakla je da je lipo što se tradicija i dalje niguje:

Lipo je kad i danas, posli toliko godina, nismo zaboravili ko smo i šta smo. Nismo danas svi u nošnjama, ko te 1879. godine kad su se Bunjevci javno okupili, pokazali se, kazali svima ko su i šta su, al je važno da našu tradiciju čuvamo. Prelo je praznik veselja i druženja, kadgod u porodicama i med komšijama, a danas med prijateljima, sugrađanima, med svim Bunjevcima. Nismo zaboravili svoje običaje, a najlipše od svega je što smo danas tu zajedno!

Bunjevcima je nacionalni praznik čestito Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice. Izrazio je zadovoljstvo boravkom na proslavi, te je dodo da je lokalna samouprava pomagala Bunjevce, ko druge nacionalne zajednice, te da će to bit praksa i u budućnosti. Svoje obraćanje počo je ričima:

Drage komšije, dragi moji Bunjevci, čestitam vam praznik sa željom da se i u budućim godinama na isti način okupljamo, proslavljamo i negujemo tradiciju. Obeležavamo ono što su nam naši preci ostavili. Izuzetno smo ponosni na našu bunjevačku zajednicu, kažem našu, jer smo zajedno upućeni jedni na druge, zajedno smo stvarali i Srbiju.

P116

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i podpridsidnik Vlade AP Vojvodina, pofalio je aktivnosti Bunjevaca na očuvanju identiteta zajednice.

Bunjevačka nacionalna manjina je brojna i organizovana, a za nas u Pokrajini je bitno da kao takva valjano i obeležava svoje praznike. Ovo je jedan lep praznik, drago mi je što sam tu, a želim da ova godina bude mnogo bolja za nacionalne savete, između ostalog i bunjevački, jer ima prostora za to.

Poruke Bunjevcima uputio je priko svog izaslanika Nedeljka Tenjovića i pridsidnik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Tenjović je, izmed ostalog, kazo:

Prenosim vam želje predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da svoj praznik provedete u radosnoj atmosferi i prenosim vam njegove iskrene pozdrave u znak sećanja 1879. godine kada je na hiljade Bunjevaca izašlo u nošnji u javnost da pokažu svoje postojanje, zajednicu koju su uspeli da sačuvaju radeći za budućnost na lekcijama iz prošlosti. Iako im je to dosta puta bilo zabranjivano, Bunjevci su, od kako su došli na ove prostore, uz dosta muke, ali sa mnogo snage i upornosti, uspeli da sačuvaju običaje, veru, jezik, da ostanu svoji i prepoznatljivi. To što su se u našoj zemlji održale nacionalne manjine govori da je Srbija iskreno i materinski prigrlila sve nacionalnosti, da je razvijala i čuvala njihovu posebnost, ističući da su različiti narodi, kultura, veroispovest njeno bogatstvo...

P054

Kako je to i običaj, na Prelu je proglašena i najlipša preljska pisma. Prema ocini žirija u kojem su bili Ana Popov, Tamara Babić i Nevenka Bašić Palković, nagradu je odnela pisma „Prelo je naše blago” autora Gabrijele Diklić. Takođe, po tradiciji, izvršen je i izbor najlipše prelje. Med dvanajst lipi cura, žiri, u kojem su bili Kata Kuntić, Mirko Babičković, Velibor Mačković, al i svi gosti koji su na kuponima glasali, za najlipšu je izabrana Aleksandra Vuković, Ivana Dulić je bila prva, a Ivana Brančić druga pratilja.

Naravno, nije izostala ni tradicionalna rana, sa krumpiračom, ko „zvizdom večeri”, goste je zabavljo Tamburaški orkestar „Tajna”, a oni najsrićniji su kući očli sa vridnim nagradama sa tombole.

N.S.

VIDEO PRILOG BMC

 

FOTO ALBUM

Foto: BIC (Nikola Stantić)