BUNJEVAČKI NACIONALNI SAVET

Saopštenje

 

Grb_BNSPored niza tekstova iz hrvatski institucija u kojima se osporava Bunjevcima pravo na samobitnost i na upotrebu svog maternjeg bunjevačkog jezika, saopštenjem se javnosti obratila i Srpska radikalna stranka i nekakva kvazi vlada nepostojeće Republike Srpske krajine, u kojem se Bunjevci u Vojvodini nazivaju srpskim plemenom, koje se pod različitim uticajima rasrbljavalo. Dalje se kaže da je rad na standardizaciji bunjevačkog jezika falsifikovanje filološke nauke.

Zaista smo zapanjeni ovakim sinhronizovanim napadima hrvatski i srpski desničarski stranaka iz davnog i tamnog političkog vrimena – Tuđmana i Šešelja!
Ovim putem molimo sve te velike „naučnike“ da svoje „naučne aspiracije“ rišavaju na drugi način a ne napadima na jednu legitimnu i priznatu nacionalnu manjinu u Srbiji.

Rad na standardizaciji bunjevačkog jezika je stvar nadležni institucija u okviru Bunjevačkog nacionalnog saveta i Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma u skladu sa Zakonom i Ustavom Republike Srbije. Ovaj rad se odvija u skladu sa standardima koji su utvrđeni i kako smo već obaveštavali javnost očekujemo da će uskoro iz štampe izać čitanka za izučavanje bunjevačkog jezika u osnovnim škulama, gramatika i metodološki priručnik, a da će sve potrebne radnje na standardizaciji jezika biti okončane do kraja 2012. godine i da će odluka o standardizovanom bunjevačkom jeziku biti doneta u 2013. godini.

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine          
Pridsidnik                                           
Branko Pokornić