Reakcija dr Kujundžić Ostojić, pridsidnice Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, na „Otvoreno pismo“ devet bunjevački udruženja

 

„Otvoreno pismo“ koje je potpisala Kata Kuntić, u ime devet bunjevački udruženja, od koji barem polovinu potpisiva el je u njevim upravnim odborima Mirko Bajić, a med kojima nika već odavno ne postoje el ne fukcionišu, jasno pokaziva ucinjivački kapacitet i način na koji se do sad radilo i kako se do sad odnosilo prema Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine.

Na primer, nike od navedeni manifestacija, koje je NSBNM svojom odlukom ugrozio, traju jedno poslipodne, održavaje se u privatnoj avliji, a koštaje više nego cilokupna proslava nacionalnog praznika „Dana Dužijance“ koja traje od aprila do avgusta.

NSBNM više neće reagovat na ničije ucine, zahtive i prohtive po pitanju priznanja, koja su u „otvorenom pismu“ taksativno navedena, pa ni po cinu da oni čiji zahtivi ne budu zadovoljeni ne ostanu u bunjevačkoj zajednici.

Peti saziv NSBNM radi korektno i pravično i tako će i nastavit, te iz NSBNM pozivamo sve one koji ova načela vridnuju, nek se priključe bunjevačkim udruženjima i institucijama u očuvanju bunjevačkog identiteta.

 

dr Suzana Kujundžić Ostojić

pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine

Grb BNS

 


 

 

Demanti Mirka Bajića na izjavu Suzane Kujundžić Ostojić

 

S obzirom da je u svom odgovoru na „Otvoreno pismo“ koji ste objavili, Suzana Kujundžić Ostojić eksplicitno navela moje ime i prezime a bez ikakvog osnova, tražim da u skladu sa Zakonom objavite demanti.

Jedina veza koju ja Mirko Bajić imam sa „Otvorenim pismom” jeste da je BKC Novi Sad, koji ja predstavljam, potpisnik tog pisma, a iz razloga što je BKC NS dopisom navedene eliminisan sa svih konkursa za manifestacije i Pokrajine i Grada Novog sada, a manifestacije je osam godina uz izuzetnu podršku realizovao. Na čelu, na primer, „Bunjevačke Dužijance u Novom Sadu” u organizaciji BKC NS, pet godina je bila upravo Suzana Kujundžić Ostojić, uz brojne zvanice grada Novog sada i Pokrajine.

Greška koju sam ja Mirko Bajić ne shvatajući učinio i koju priznajem, i koja je proizvela današnji potpuni raskol u bunjevačkoj zajednici, jeste da sam osam godina davao iskrenu podršku Suzani Kujundžić Ostojić, nekad „mladoj Hrvatici na stipendiji kod Žigmanova”, da danas postane „Najveća Bunjevka bez koje Bunjevci ne postoje“.

Iskreno se kajem.

 

Subotica, 11. maj 2023. godine

Mirko Bajić