OTVORENO PISMO

 

Devet bunjevačkih kulturnih udruženja napušta rad i saradnju sa Bunjevačkim nacionalnim savetom pod rukovodstvom Suzane Kujundžić Ostojić.

 

Ovu odluku donela su, sa kompletnim svojim članstvom, udruženja koja postoje i rade u cilju očuvanja, negovanja i zaštite kulture i tradicije bačkih Bunjevaca u kontinuitetu dugi niz godina, a neka su starija te su učestvovala i u osnivanju Bunjevačkog nacionalnog saveta 2003. g.

 

Ova odluka donešena je iz nastale situacije i odnosa od strane novog Bunjevačkog nacionalnog saveta na čelu sa Suzanom Kujundžić Ostojić prema ovim udruženjima i to:

- blokiranjem svih kontakta putem društvenih mreža prema rukovodiocima udruženja od novembra 2022. g.

- zabranjivanjem pojedincima da komuniciraju, sarađuju, učestvuju i posećuju manifestacije ovih udruženja,

- vrhunac loših odnosa nametnut je nakon odluke Nacionalnog saveta koju je potpisala Suzana Kujundžić Ostojić o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata na svim nivoima vlasti po konkursima u kulturi. Ni jedno od ovih udruženja nije dobilo podršku Saveta. Tako da su ova udruženja u 2023. g. ostala bez sredstava za realizaciju svojih projekata.

 

Navešćemo samo neke od najznačajnijih dugogodišnjih projekata u bunjevačkoj zajednici, koji su do sada bili prioritetni projekti u kulturi za Bunjevački nacionalni savet, a kojima ove 2023. g. novi saziv Saveta nije odobrio NI JEDAN DINAR:

 

KUD “Bunjevka” Subotica

- projekat XXII „Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva” (projekat od 3-5 festivalski dana…) najstarija manifestacija u bunjevačkoj zajednici - projekat koji je proglašen za manifestaciju od posebnog značaja za Grad Suboticu 2015. g. Dobitnik je priznanja „Blaško Rajić” Bunjevačkog nacionalnog saveta 2021. g.   Uvršten je više puta u „Kalendar kulturnih priredbi Srbije” od 2006. g... i Vojvodine od 2003. g...

- projekat X „Panel konferencija” (konferencije/etno izložbe/radionice/koncerti) projekat ima za cilj obnavljanje, očuvanje i zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa bački Bunjevaca u saradnji sa Gradskim Muzejom, Subotica i Centrom za zaštitu NKN pri Ministarstvu kulture RS.

 

BKC Bajmok

 - projekat „Dani bunjevačke kulture” projekat sadrži manifestacije : „Festival bunjevački ila” i „Projekciju novog dokumentarnog filma” koji se u kontinuitetu održavaju od 2005. godine. Manifestaciju su podržali mnogi visoki funkcioneri vlasti sa nivoa Grada, Pokrajine, Republike, i drugi…

 

BKC „Lemeški Bunjevci” Svetozar Miletić

- projekat X Slamarsko-slikarska kolonija „Lemeška jesen” , zahvaljujući ovom projektu danas imamo bunjevačke slamare širom Somborske opštine. Poslednjih 10 godina Saveta kroz ovaj projekat održavale su se mnoge slamarske radionice, izrađivale se krune, vinci i perlice za proslavu bunjevačkog nacionalnog praznika Dan Dužijance, kako u Subotici, tako i u Somboru i Novom Sadu.

 

UG „Bunjevačka kasina”

- projekat, novo izdanje molitvenika „Nebesko janješce" izdato 1885. g. na bunjevačkoj ikavici…. raritet - spada u stare i retke knjige.

- projekat Božićno novogodišnji koncert „Duhom ljubavi” koji već deset godina puni Veliku većnicu Gradske kuće zahvaljujući bogatom programu i eminentnim izvođačima.

 

Iz navedenih razloga, odluku da napuštaju saradnju sa Nacionalnim savetom, doneli su:

- KUD Bunjevka – osnovana 1996. god. (dobitnik 5 priznanja NSBNM)

- BKC Bajmok – osnovan 2005. god. (dobitnik 3 priznanja NSBNM)

- BKC Tavankut – osnovan 1994. god. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)

- BKC Lemeški Bunjevci – osnovan 2012. god. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)

- UG Bunjevački omladinski centar – osnovan 2012. god.

- BKC Novi Sad – osnovan 2013. god.

- UG BMC Sombor – osnovan 2014. god.

- UG Bunjevci Ljutovo- osnovan 2015. god.

- UG Bunjevačka kasina – osnovan 2017. god. (dobitnik 1. priznanja NSBNM)

 

Pismo se upućuje javnosti i ustanovama koje se bave zaštitom i razvojem kulture nacionalnih manjina na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, Bunjevačkom nacionalnom savetu, pisanim i elektronskim medijima Subotice i Sombora.

 

Otvoreno pismo overeno, potpisano poslato je poštom na adrese:

- Ministarstva kulture Republike Srbije

- Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice – nacionalne manjine

- Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama

- Grad Subotica

- Grad Sombor

- Grad Novi Sad

- Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine

 

 

Subotica, 10. maj 2023. g.  

                                                          

U ime gore navedenih devet udruženja:

Predsednik KUD „Bunjevka”

Kata Kuntić

član Nacionalnog saveta od osnivanja 2003. god.

član Izvršnog odbora i predsednik Odbora za kulturu Bunjevačkog nacionalnog saveta od 2014 - 2022. god.

 Bunjevka transparent