SBB

Skrivene namire na radnoj sidnici

 SBB

   Danas je u svojim prostorijama Savez bačkih Bunjevaca održo konferenciju za novinare na kojoj je bilo riči o konsituisanju novog saziva Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, te toku prve radne sidnice koja je uslidila oma posli konstitutivne, a na kojoj je došlo do osporavanja pojedini mandata.

   Na početku konferencije istaknuto je kako trud u izbornoj kampanji nije bio uzaludan, te da se ono što je SBB proklamovo tokom kampanje, ali i posli izbora obistinilo, te da je bunjevačka zajednica na putu potpunog ozdravljenja. Kako je tom prilikom istako Mirko Bajić, pridsidnik SBB, ova stranka, ko politička partija nacionalne manjine, ponašala se u skladu s jednim od principa u kampanji, a koji se odnosi na to da Nacionalnim savitom ne mogu upravljati političke partije.

   U svom daljem izlaganju, Bajić je, ko nosilac liste koja je pridložila kandidata za pridsidnika Savita, istako zadovoljstvo u pripoznavanju načina upravljanja Savita od strane mr Suzane Kujundžić Ostojić i njezinom prihvatanju kandidature. Tokom sidnice, pored pridsidnika Savita izabran je pridsidnik Izvršnog odbora, ko i njegovi članovi. Iako je prvobitno za pridsidnika IO tribo bit biran Nikola Babić, uz obrazloženje da je on najstariji član Savita, prvi pridsidnik, te čovik s najviše iskustva i doprinosa u dosadašnjem radu Savita, dva dana prija konstituisanja Savita Babić je odbio pridlog. U takim okolnostima prihvaćena je odgovornost od strane liste koja je dobila najveće povirenje glasača, te je za pridsidnika IO izabran Mirko Bajić, a članovi Odbora su Mirjana Savanov, Kata Kuntić, Tihomir Vrbanović i Branko Pokornić.

Ovaka struktura Izvršnog odbora jasno daje do znanja da je rič o stručnom tilu, koje nije formirano na osnovu broja mandata, već stručnosti, naglašava Bajić, te dodaje da je tokom radne sidnice postojala namira opstrukcije jednog dila članova koji su osporavali dio mandata članova Savita.

Osporavanjem mandata traženo je da se radna sidnica odloži, dok se ne priispita valjanost mandata. Mandati se dodiljuju na osnovu izbora, a posli izbora je postojo rok od 48 sati za eventualno osporavanje. Nikaka primedba nije bila upućena. Posli tog Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donosi rišenja i uvirenja o dodiljenom mandatu. Na ta rišenja nikakog postupka žalbe il prigovora nije bilo, što znači da ni na koji način ni jedan mandat nije osporen u procesu koji je zakonski  dozvoljen, objašnjava Bajić.

Činjenicu da je traženo da se odloži radna sidnica, a ne konstitutivna, Bajić objašnjava na sledeći način

Odlaganje radne sidnice značilo bi da danas Bunjevci još uvik ne bi imali konstituisan Nacionalni savit u formi rukovođenja, a po Zakonu je rok 20 dana od dana konstituisanja za donošenje izmina Statuta, odnosno da se Statut usaglasi sa novim Zakonom o nacionalnim savitima. Nacionalni savit koji ne uskladi svoje akte briše se iz registra, što znači da je namira bila da se Nacionalni savit uruši- zaključuje Bajić, te postavlja pitanje zašto nije traženo odlaganje konstitutivne sidnice.

   Naime, Veljko Vojnić, takođe član Savita, dovodio je u pitanje opravdanost mandata, tvrdeći kako je Bajić u sukobu interesa zbog funkcija koje obavlja u NIU „Bunjevački informativni centar” ko direktor i u Gradu ko zaminik pridsidnika Skupštine, te da je novoizabrana pridsidnica takođe u sukobu interesa, ko urednica „Bunjevački novina”, te najavio da će zatražiti mišljenje od Agencije za borbu protiv korupcije.

   Na konferenciji Bajić je izjavio da će podnet ostavku na funkciju direktora „BIC-a”, a da će Suzana Kujundžić Ostojić zamrznuti svoj radni status na mistu urednice „Bunjevački novina” ukoliko se zaposli u Bunjevačkom nacionalnom savitu.

S.N. 

 

 

BUNJEVAČKI RADIO (08-24 h) www.boc.rs