Savez bačkih Bunjevaca

Saopštenje za javnost

Izvor: Bunjevački Media Centar   Subota, 03.03.2018. 16.35


 

SBB  logoPovodom objave da je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine utvrdio standard bunjevačkog jezika i objavio rečnik, pravopis i gramatiku svog maternjeg jezika, mediji su preneli izjavu predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, Slavena Bačića da je reč o „političkom projektu koji ne bi mogao da bude sproveden bez podrške države, odnosno nekih njenih tela, političkih stranaka i srpskih medija.“

Ovakve tvrdnje su proizvoljne i nisu zasnovane na realnim činjenicama. Naime, kao što je i objavljeno, posao oko standardizacije je vodio Nacionalni savet u skladu sa svojim ovlašćenjima po Zakonu o nacionalnim savetima, bez dinara pomoći države, niti bilo koga. Uostalom, zasto bi se uopšte HNV imalo šta pitati o radu BNS i komentarisati odluke. Smislenije bi bilo da vode računa o svojim odlukama i o svom radu, a mi njihov rad i njihove odluke ne komentarišemo.

U medijima je takođe navedeno da je čelnik DSHV, Tomislav Žigmanov oštro reagovao na postupke BNS, i pri tom je čelnike bunjevačke zajednice nazvao „poslednjim jahačima apokalipse” („Politika”, četvrtak 01. mart 2018. strana 10., tekst pod nazivom „Vođstvo hrvatske manjine protiv standardizacije bunjevačkog jezika”). Ovu izjavu sam, kao jedan od čelnika bunjevačke zajednice, doživeo kao ličnu uvredu na nacionalnoj osnovi. Zapanjen sam da ozbiljni mediji, poput „Politike”, objavljuju takve navode i zahtevam izvinjenje od urednika lista „Politika” i medija koji su takav navod objavili.

Gospodinu Žigmanovu, iskreno i drugarski savetujem da se za frustracije koje očigledno ima i identitetski sukob u svojoj glavi, obrati nadležnoj ustanovi. Naime, ako se takvo stanje ne leči, može imati ozbiljne posledice u psihičkom stanju ličnosti.

Mirko Bajić

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca

Predsednik IO BNS