Potpisani ugovori sa pridstavnicima nacionalni savita nacionalni manjina

 


Potpisani ugovori sa pridstavnicima nacionalni savita nacionalni manjina

│ Izvor: Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice │ Ponediljak, 20.02.2023. │


 

Pridstavnicima nacionalni savita nacionalni manjina s teritorije AP Vojvodine danas su svečano uručeni ugovori vridnosti od 61,6 miliona dinara za sufinansiranje stalni troškova i redovne dilatnosti u 2023. godini.

APV 02

Prithodna godina je bila veoma značajna kada je rič o pripadnicima nacionalni manjina. Pored toga što smo intenzivno radili na novom akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalni manjina, imali smo popis stanovništva, kao i izbore za nacionalne savite. S tim u vezi, neki od vas ovde ste novoizabrani pridsidnici i pridsidnice nacionalni savita, a neki ste reizabrani na te funkcije. Vi ste na jednom novom početku, kada zajedno s novim članovima vaši savita krećete u realizaciju aktivnosti iz vaše nadležnosti, a cilj jeste unapriđivanje prava vaših pripadnika nacionalne zajednice. Na tom putu, uvik možte da računate na podršku našeg sekretarijata.” – izjavio je podpridsidnik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš prilikom uručivanja ugovora.

APV 01

U oblasti manjinskog obrazovanja, očuvanja identiteta, kao i službene upotribe jezika i pisma – nacionalni saviti jesu ravnopravni partneri Sekretarijata, te se mnoge od naših odluka donose uz pridhodno savitovanje i nuz konsultacije s nacionalnim savitima iz Vojvodine.

Ukupni iznosi koje ove godine dodiljujemo isti su ko i pridhodne godine, ali potvrđuju postojanost, tendenciju i prije svega opridiljenje Pokrajinske vlade i našeg sekretarijata da se i ubuduće ulaže u rad i razvoj nacionalni savita, dilom i povećanjem finansijske pomoći u budućnosti.” – zaključio je Sakalaš.

Novčana sridstva u ukupnom iznosu od 61.6 miliona dinara, odriđena na osnovu ugovora, dodiljuju se putem rišenja, za stalne troškove i redovnu dilatnost 17 nacionalni savita s teritorije AP Vojvodine, u četri jednaka dila na kvartalnom nivou, do kraja 2023. godine. Ugovore su uručivali podpridsidnik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš i zaminica pokrajinskog sekretara Slađana Bursać.