SAOPŠTENJE SBB

U NOVOM SADU JE ODRŽANA, KAKO JE NAVEDENO, BUNJEVAČKO HRVATSKA DUŽIJANCA, U ORGANIZACIJI UDRUGE TAKOZVANIH „BUNJEVAČKIH HRVATA“

│ Izvor: SBB │ Ponediljak, 25.07.2022. │


 

SBB logoOvoj manifestaciji data je ogromna finansijska i moralna podrška nosilaca vlasti u Novom Sadu i AP Vojvodini. Najavljeno je da će ista manifestacija biti održana u nedilju, 14. avgusta u Subatici, takođe uz podršku lokalne vlasti u Subotici i AP Vojvodine.

 

Smatramo da je podrška, naročito finansijska iz javnih izvora - budžeta, udrugi Bunjevačkih Hrvata” u nigovanju kulture i tradicije - protivzakonita i protivustavna, jer ne postoji nacionalna manjina Bunjevački Hrvati”. U Republiki Srbiji danas, pored ostali, postoji nacionalna manjina - Hrvati i nacionalna manjina - Bunjevci.

 

Nadamo se da je svima jasna istorijska činjenica da su se pre više od trista godina na ove prostore naselili Bunjevci, a ne Hrvati, ili neki Bunjevački Hrvati”, ko što se nadamo da je svima jasna istorijska činjenica da su pre više od sto godina, u Novom Sadu na Velikoj narodnoj skupštini, Bunjevci na čelu sa Blaškom Rajićem, a ne Hrvati, ili neki Bunjevački Hrvati”, doprineli prisajedinjenju današnji prostora Vojvodine Srbiji.

 

Bez obzira što je Dužijanca” izvorni običaj Bunjevaca, ne bi imali ništa protiv da država pomaže koliko god smatra da je potrebno i hrvatsku Dužijancu”, u organizaciji bilo koje udruge Hrvata kao običaj Hrvata na ovim prostorima, ali podršku Udrugi Bunjevačkih Hrvata”, koja u svom dilovanju i svom Statutu i Programu, ima odrednicu da su Bunjevci Hrvati, očigledno na temelju sramne asimilatorske Naredbe” iz 1945-te godine kojom se naređuje da se Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, direktno je usmirena na osporavanje Bunjevcima na sopstveno ime i autohtonost, što je za nas Bunjevce neprihvatljivo i zahtivamo da se na svim nivoima vlasti u Republiki Srbiji, ovaj pristup promeni i ubuduće onemogući.

 

Pozivamo sve Bunjevce i sve naše sugrađane, da 15-tog avgusta dođu na proslavu nacionalnog prazika Bunjevaca Dana Dužijance” u Subatici, i 18-tog avgusta u Novom Sadu.

 

Pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić