│ Objavljeno: Ponediljak, 20.01.2020. │


 

SAOPŠTENJE SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA
političke stranke bunjevačke nacionalne manjine

 

 

SBB logoU petak, 17. januara 2020. godine, u Subotici, održana je skupština Saveza bačkih Bunjevaca.

Za predsednika Saveza bačkih Bunjevaca ponovo je izabran Mirko Bajić, a izabrano je i novo rukovodstvo stranke.

Utvrđene su izmene Programa stranke, tako da su programski ciljevi jasno i operativno navedeni, i usklađeni sa odrednicama Zakona koji reguliše prava, i način ostvarivanja prava, pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

OSNOVNA ODREDNICA u programu je ostvarivanje prava na autohtonost i sopstveno ime. Bunjevci su autohton južno slovenski narod i nacionalna manjina u Republici Srbiji, sa istim pravima kao i svaka druga nacionalna manjina. Sa tim u vezi – NE ODUSTAJE SE OD ZAHTEVA DA SKUPŠTINA AP VOJVODINE „NAREDBU“ IZ 1945-te GODINE KOJOM SE SVI BUNJEVCI IMAJU SMATRATI HRVATIMA BEZ OBZIRA NA LIČNU IZJAVU, DEKLARACIJOM OCENI KAO AKT ASIMILACIJE, I KAO TAKAV ZVANIČNO PROGLASI NIŠTAVNIM.

PROGRAMSKI CILJEVI jasno su definisani u ostvarivanju prava u oblastima koje Zakon definiše, a to su: pravo na upotrebu sopstvenog jezika, pravo na obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku, i pravo na negovanje kulture i tradicije po istim uslovima kao što ta prava ostvaruju i pripadnici drugih nacionalnih manjina. Sa tim u vezi – ZAHTEVA SE DOSLEDNA PRIMENA ZAKONA O SLUŽBENOJ UPOTREBI JEZIKA, TAKO DA SE BUNJEVAČKI JEZIK PROGLASI ZA SLUŽBENI JEZIK U SVIM SREDINAMA GDE TO ZAKON PREDVIĐA A DO SADA NIJE SPROVEDENO.

Utvrđene su izmene Statuta stranke, tako da je Statut usaglašen sa izmenama u programu, i da je Statut usaglašen sa zakonskim rešenjima koja su u međuvremenu, od osnivanja stranke do danas, doneta. S tim u vezi – UTVRĐENA JE NOVA ORGANIZACIONA STRUKTURA STRANKE, I OSNOVANI GRADSKI OBDORI STRANKE U SUBOTICI, SOMBORU I NOVOM SADU, KAO KLJUČNIM CENTRIMA DELOVANJA. Takođe, izvršena je i promena adrese sedišta stranke. Novo sedište stranke je u Subotici, Trg Cara Jovana Nenada 15/II, i doneta je odluka da dan stranke bude 13. jun.

Dato je ovlaštenje novom rukovodstvu stranke da utvrdi najcelishodniji pristup u predstojećim izborima, pri čemu Savez bačkih Bunjevaca ostaje dosledan da na izbore izlazi, da izlazi pod svojim imenom, i da može sarađivati samo sa političkim strankama koje nedvosmisleno Bunjevce prihvataju kao autohton južnoslovenski narod pod imenom BUNJEVCI.

POSEBNO ISTIČEMO: Skupština je, pored svih navedenih programskih ciljeva, utvrdila i da se Savez bačkih Bunjevaca u svom budućem delovanju zalaže za OBNOVU VREDNOSTI IZ VREMENA POSTOJANJA KRALJEVINE SRBIJE. Poznato je da su Bunjevci u vreme Kraljevine Srbije bili prihvaćeni i priznati kao autohton južnoslovenski narod, i da su kao takvi učestvovali, i dali neprocenjiv doprinos, na Velikoj Narodnoj Skupštini 1918-te u prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine, tada Kraljevini Srbiji.

 

Subotica, 18. 01. 2020. godine

Predsednik SBB

Mirko Bajić